Ajax

Italiaanse minister Binnenlandse Zaken: '54 Ajax-fans morgen het land uitgezet'

15 april 2019, 21.57 uur · Aangepast 15 april 2019, 23.01 uur

Ajax-fan ter plaatse
Ajax-fan ter plaatse

Een groep van 54 Ajax-supporters wordt morgenochtend per direct Italië uitgezet, omdat zij een bedreiging zouden vormen voor de openbare orde. Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, meldt dat zij wapens en vuurwerk bij zich hadden.

La Gazzetta dello Sport en persbureau Ansa schrijven dat deze groep enkele uren geleden in Italië is aangekomen. Bij een controle zou de politie verschillende wapens, rookbommen en knalvuurwerk in beslag hebben genomen. 

AT5 heeft vanavond contact gehad met een van de supporters, die ook de foto bij dit artikel maakte. Op de foto is te zien hoe de Italiaanse ME de groep waar hij mee naar Turijn reisde insluit, volgens de fan konden zij geen kant op. Of deze groep dezelfde is als de groep die morgen wordt uitgezet is nog niet officieel bevestigd. 

Hij vertelt verder dat er ongeveer vijf messen zijn gevonden in de bus. Ook zou de politie van alle inzittenden vingeradrukken, foto's en identiteitsgegevens hebben geregistreerd. 

Tifosi olandesi
Minister Salvini meldde zelf op Twitter dat de 54 'tifosi olandesi' in kwestie morgenochtend per direct het land uit worden gezet. Eerder vandaag schreef hij al dat de politie er alles aan doet om mensen die de orde willen verstoren Italië niet in komen. 

Salvini: 'Onze stadions en steden zijn niet toegankelijk voor relschoppers. We vechten tegen alle vormen van geweld in en rond de stadions. Criminelen zijn niet langer welkom op het voetbalveld!'. 

Er wordt in de aanloop naar de wedstrijd morgen grondig gecontroleerd door de Italiaanse politie en douane. Eerder vanmiddag werd al bekend dat er vijf Ajax-fans zijn aangehouden op de snelweg bij Turijn. Ook zij zouden wapens en vuurwerk bij zich hebben gedragen.