Cultuur

Teruggevonden Van Gogh-doeken na 17 jaar weer te bezichtigen in Amsterdam

16 april 2019, 11.59 uur · Foto: Van Gogh Museum

Whatsapp

De teruggevonden schilderijen van Vincent van Gogh zijn vanaf morgen permanent te zien in het Van Gogh Museum. De twee doeken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Neunen (1884-1885) zijn na lange restauratie weer terug in het wereldberoemde museum.

De schilderijen werden in 2002 door meesterdief Okkie gestolen en na 14 jaar weer teruggevonden in Italië. De twee doeken kwamen in 2016 al terug naar Nederland, maar werden drie jaar lang uitvoerig onderzocht en gerestaureerd.

Lees ook: Inbreker Van Gogh Museum wilde eigenlijk de Aardappeleters en Zonnebloemen stelen

Directeur Axel Rüger:'Het is ontzettend fijn dat we deze belangrijke werken uit de collectie nu weer kunnen ophangen in het museum, waar ze horen. De restauratoren hebben fantastisch werk verricht en de schilderijen zijn hier voortaan weer in hun volle glorie voor iedereen te zien. Dat ik dat nog mag meemaken, net voor het einde van mijn Van Gogh Musuem-carriere, is een droom die uitkomt.'

Lees ook: 'Van Gogh-rover Okkie Durham opnieuw de cel in'

De schilderijen worden in de eerste maanden samen getoond met informatie over de restauratie, en zullen vanaf half september hun 'oude' plek in de presentatie van de collectie, tussen Van Goghs andere vroege schilderijen, weer innemen.

Van Gogh Museum
Van Gogh Museum
Whatsapp