Start van hoofdcontent

Politiek

nl

36 insprekers over opvanglocaties uitgeprocedeerde asielzoekers

16 april 2019, 07.10 uur · Aangepast 16 april 2019, 16.27 uur

Een groot deel van de commissievergadering Algemene Zaken in de Stopera zal vanavond gaan over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Voor de vergadering hebben zich 36 mensen gemeld die hun verhaal willen doen over de opvanglocaties van uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad. Ze krijgen maximaal drie minuten het woord om de gemeenteraadsleden en het stadsbestuur toe te spreken. 

Lees ook: Veel emotie tijdens bijeenkomst opvang ongedocumenteerden: 'Heftige avond'

500 ongedocumenteerden
De insprekers gaan het hebben over het plan van wethouder Rutger Groot Wassink, die in totaal 500 ongedocumenteerden wil opvangen in acht tot tien verschillende locaties in de stad. De afgelopen weken werden er informatieavonden voor buurtbewoners georganiseerd. Meerdere keren bleek er veel verzet vanuit de buurt te zijn. 

Het grote aantal insprekers vanavond wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt door een oproep van Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga. 'We hebben ook uw hulp nodig. U kunt komen inspreken', zei ze in een video die verspreid werd via Youtube

Lees ook: Reportage: Verdeeldheid in Buitenveldert om opvang ongedocumenteerden

Uitkomsten bewonersbijeenkomst
De opvang wordt vanavond in de Stopera besproken op verzoek van VVD-raadslid Marianne Poot. De partij wil dat de wethouder uitleg geeft over de voorgenomen opvanglocatie in de oude brandweerkazerne aan de Van Leijenberghlaan in Buitenveldert. Ze vraagt Groot Wassink onder meer naar de uitkomsten van de bewonersbijeenkomst die eind maart plaatsvond. 

Ook andere gemeenteraadsleden zullen zich naar verwachting over het hele plan en de locatie in Buitenveldert uitspreken. Eerder gaf een meerderheid van de raad aan achter het plan van Groot Wassink, die de acht tot tot tien locaties in juli gereed wil hebben, te staan.

Lees ook: Opvang ongedocumenteerden kost stad ruim elf miljoen euro

Staatssecretaris
Ook staatssecretaris Mark Harbers steunt de wethouder. Het Rijk betaalt dit jaar 5,3 miljoen euro mee aan de opvanglocaties. De rest van het benodigde bedrag dit jaar, 6,2 miljoen, wordt door de gemeente betaald. 

De commissievergadering begint om 19.30 uur.