Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter zet streep door aardgasvrij maken Wegener Sleeswijkbuurt

16 april 2019, 09.18 uur

De flatwoningen van woningcorporatie Eigen Haard in de Wegener Sleeswijkbuurt in Nieuw-West gaan vooralsnog toch niet van het gas af. Volgens de rechter is er teveel onduidelijkheid over de kosten.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Eigen Haard was van plan om de woningen te isoleren, zonnepanelen op de daken te leggen en een warmtepomp te installeren. Bewoners waren naar de rechter gestapt omdat ze vreesden dat de kosten flink zouden stijgen. 

Lees ook: Amsterdam moet van het aardgas af, maar wie gaat dit betalen? 

Geen energierekening
De zonnepanelen moesten volgens Eigen Haard genoeg energie opwekken om de warmtepomp en de huishoudelijke apparatuur te laten werken. Hierdoor zouden ze geen energierekening meer hoeven betalen. In plaats daarvan zouden ze een soortgelijk bedrag betalen aan de woningcorporatie voor de renovatie. 

Dat bedrag zou worden bepaald op basis van de zogenoemde Energie Prestatie Vergoeding (EPV), die gekoppeld is aan de warmtevraag van de woning. Het is volgens de rechter onduidelijk hoe hoog de EPV voor de woningen gaat worden. Dat komt vooral doordat het onzeker is of de isolatie genoeg energiebesparing oplevert.

Lees ook: Woede over renovatie Wegener Sleeswijkbuurt: 'Er komen nu muizen uit de muur'

Aanloopproblemen
De renovatie van de Wegener Sleeswijkbuurt is al langer omstreden. Zo zeiden bewoners tegen AT5 dat de balkons veel kleiner werden, ook zouden er lekkages en afbrokkelende muren zijn. Een woordvoerder van Eigen Haard liet toen weten dat het om een 'nieuw bouwprincipe' ging en dat er 'aanloopproblemen' waren.

Eigen Haard laat aan de krant weten te overwegen in hoger beroep te gaan.