Start van hoofdcontent

Stad

nl

BOA's zetten stakingsactie op Koningsdag door

16 april 2019, 11.19 uur · Aangepast 16 april 2019, 11.36 uur

BOA's blijven op Koningsdag inderdaad 's avonds binnen. Ook worden er die dag in principe geen boetes uitgedeeld. Dat laat de Nederlandse BOA Bond weten.

De bond kondigde twee weken geleden al aan dat er overwogen werd om het werk tussen 18.00 en 21.00 volledig neer te leggen. Tussen deze tijdstippen wordt het centrum normaal gesproken afgesloten en hebben de BOA's de taak om bezoekers van Koningsdag uit de stad te leiden. 

Lees ook: Opnieuw geweld tegen handhaver; BOA-bond wil acties tijdens Koningsdag

Daarnaast schrijven de BOA's die bij de bond zijn aangesloten op Koningsdag in principe geen boetes. 'We zullen milder optreden tijdens de opbouw. Ook met kleedjes zijn we milder. We roepen BOA's op om door te zetten en alleen gevaarlijk gedrag te beboeten', zegt een woordvoerder van de vakbond.

Lees ook: Handhavers voeren actie: 'We worden bedreigd, bespuugd en geslagen'

De actie om te stoppen met boetes loopt al sinds begin april. De BOA's begonnen met twee dagen per week zonder boetes, daar kwam en komt elke week een dag bij. 

De BOA's willen meer verdedigingsmiddelen zoals een wapenstok en pepperspray. Burgemeester Femke Halsema heeft al aangegeven dit niet te willen, wel start er in de zomer een proef met bodycams voor handhavers. 

Lees ook: Halsema: 'BOA-bonden lijken gemeentepolitie te willen'

Een woordvoerder van de Nederlandse BOA Bond zegt wel dat de acties niet doorgaan als de BOA's toch een wapenstok en pepperspray krijgen.