Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plofkraak Surinameplein was 'enorm gevaarlijk', OM wil forse celstraf voor verdachte

16 april 2019, 16.42 uur · Aangepast 16 april 2019, 17.06 uur · Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

Het Openbaar Ministerie wil dat de 26-jarige Ali B. vijf jaar de cel in gaat voor betrokkenheid bij de plofkraak op het Surinameplein in december. Volgens het OM vormen plofkraken een enorm gevaar voor personen en goederen en heeft de verdachte zich daar buitengewoon weinig druk om gemaakt.

Ali B. betwist zijn betrokkenheid: volgens hem was hij helemaal niet bij de plofkraak, ook al hadden vijftien agenten hem als zodanig geïdentificeerd op basis van beelden. B. zegt dat hij zoiets nooit zou doen, zeker omdat hij sinds een maand vader is. 

Lees ook: Geldautomaat uit gevel geblazen bij plofkraak Surinameplein

Grote explosie
De plofkraak op het Surinameplein gebeurde op 28 december rond middernacht. De automaat werd compleet uit de gevel geblazen. Diverse omwonenden tipten AT5 over de grote explosie en harde knal die in heel stadsdeel West te horen was. Er werd geen geld meegenomen, maar de schade werd geschat op 80.000 euro. Het was de vijfde plofkraak op rij in december. 

Uit camerabeelden blijkt dat drie personen betrokken zijn bij het opblazen van de geldautomaat. Eén van de mannen draagt gezichtsbedekking, een hoofdlampje en een regenpak. Volgens het OM de standaard outfit die bij vrijwel alle plofkraken wordt teruggezien.

De plofkraak:

AT5

Gefilmd
Ook B. werd gefilmd, zegt het OM. Daarmee staat het voor het OM onomstotelijk vast dat hij betrokken is. Op de beelden zou te zien zijn dat B. een handlanger helpt en zelf ook handelingen verricht. Hij loopt even weg en verschijnt iets later weer in beeld, maar dan met een bivakmuts en hoofdlampje op.

Volgens OM zijn plofkraken zeer ernstig omdat er een groot gevoel van onveiligheid wordt gecreëerd. 'Het gaat om een opzettelijke explosie, waarbij de automaat eruit geblazen moet worden met enorm gevaar voor voorbijgangers en omwonenden.'

Geen onbekende
B. is overigens geen onbekende van de politie. Hij werd eerder veroordeeld voor een gevangenisstraf van drie jaar voor een overval op een juwelier in Arnhem. Hij ontsnapte in 2015 uit een kliniek in Den Dolder, maar werd anderhalve week later aangehouden in Spanje. 

Behalve B. werd ook een 22-jarige man aangehouden. Hij is op vrije voeten, maar blijft nog wel verdachte. De derde man is nog niet gevonden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.