Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rijkshavenmeester wordt plaatsvervangend commandant Amsterdamse brandweer

17 april 2019, 11.41 uur · Aangepast 17 april 2019, 12.21 uur

Rijkshavenmeester Marleen van de Kerkhof wordt plaatsvervangend commandant bij de Amsterdamse brandweer. Van de Kerkhof treedt toe tot de korpsleiding en gaat leiding geven aan de sector risicobeheersing en preparatie.

Lees ook: Dossier Problemen bij de Amsterdamse brandweer

Van de Kerkhof is op dit moment Rijkshavenmeester Amsterdam-IJmond en Directeur Centraal Nautisch beheer Noordzeekanaal. Daar rondt ze nu haar werkzaamheden af. Binnen de Amsterdamse brandweer wordt ze nadrukkelijk verantwoordelijk om het vertrouwen tussen de uitrukdienst en de korpsleiding te herstellen. 

Onhandige uitspraken
Het wantrouwen binnen de Amsterdamse brandweer richt zich voornamelijk op commandant Leen Schaap zelf. Hij heeft zich de laatste jaren meermaals laatdunkend uitgelaten over zijn eigen korps. Een groot deel van de uitrukdienst heeft het vertrouwen in hem opgezegd. Schaap stelde vorige maand dat het verzet binnen de Amsterdamse brandweer niet door de meerderheid gedragen zou worden. Later bood hij zijn excuus aan voor deze uitspraken.

Lees ook: Ondernemingsraad brandweer: 'Excuus van Schaap zet geschetste beeld bij burger niet recht'

Schaap stelt in een reactie blij te zijn met de aanstelling van Van de Kerkhof. 'Marleen heeft veel ervaring in een uitvoerende organisatie en kent de regio en de bestuurlijke verhoudingen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat zij samen met iedereen op een goede wijze een bijdrage kan leveren aan de verdere uitvoering van onze bestuurlijke opdracht van modernisering, flexibilisering en doorbreken van het onderling wantrouwen binnen de brandweer.'

Geen ervaring brandweer
Opvallend is dat Van de Kerkhof geen ervaring heeft binnen de brandweer. Ook commandant Schaap had dat voor zijn aanstelling in de zomer van 2016 niet. Hij kwam over van de politie. 'De sollicitatiecommissie heeft uit meerdere kandidaten de beste geselecteerd. Binnen de sollicitatiecommissie waren verschillende groepen vertegenwoordigd', laat een woordvoerder van de brandweer in een reactie weten op de aanstelling van Van de Kerkhof.

Van de Kerkhof begint op 1 juli aan haar nieuwe baan.