Stad

NL
V

Geen militairen meer in kleine antiterreurteams

17 april 2019, 15.53 uur · Aangepast 18 april 2019, 08.46 uur

In de zogenoemde Rapid Response Teams van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie zitten straks geen mariniers meer.

De teams bestaan op dit moment telkens uit twee leden van een regulier arrestatieteam (AT) en een lid van het M-squadron van het Korps Mariniers. Ze rijden 24 uur per dag in gepantserde auto's rond en komen in actie als er sprake is van vuurwapengeweld of terrorisme. 

Lees ook: Zwaarbewapende specialisten in actie op Marnixplein en Admiraal de Ruijterweg

Twee werelden
Hoofd DSI Remmert Heuff wil echter dat de Rapid Response Teams straks alleen uit drie leden van een arrestatieteam bestaan, zo vertelt hij in een interview met Dutch Defense Press. 'Dan kunnen ze twee werelden dienen. Die van ernstig en of terroristisch geweld én die van levensbedreigend geweld.'

Omdat de teams op 'AT-niveau' werken zou er bij minder ernstige situaties eerder ingegrepen worden. 'Ze kunnen al communiceren met de AT’ers die opgeroepen worden om assistentie te komen verlenen. De tekeningen zijn al gemaakt en de plannen zijn al klaar waardoor de inzet sneller verloopt dan voorheen.'

Lees ook: Samenwerking politie en Defensie niet optimaal bij terreuroefening

Winkel opengooien
De mariniers zaten in eerste instantie wel in de kleine antiterreurteams omdat er te weinig AT'ers beschikbaar waren. 'We moesten eigenlijk al de winkel opengooien terwijl we er nog niet de mensen voor hadden', stelt Heuff. Inmiddels zou dat dus anders zijn. 

Overigens betekent dit niet dat de, in totaal ongeveer 120 mariniers van het M-squadron, nooit meer op straat te vinden zijn. Ze komen wel als grotere groep in actie bij 'grootschalige, langdurige en specialistische operaties', zoals gijzelingen op schepen, luchthavens en boorplatforms.

Lees ook: Arrestatie overvallers gefilmd vanuit politiehelikopter

Verder wordt er bij een terroristische aanslag op een speciale alarmknop gedrukt, waardoor alle verschillende leden van speciale eenheden worden gealarmeerd.