Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote belangstelling voor meningokokkenprik in de RAI

18 april 2019, 14.06 uur · Aangepast 19 april 2019, 00.26 uur

De 16.000 prikken tegen de infectieziekte meningokokken die de GGD vandaag uitdeelt in de RAI, zijn erg populair. Er stond de hele middag een enorme rij voor de ingang. De GGD hoopt dat de opkomst op meer dan 80 procent uitkomt. Een stuk hoger dan de matige 77 procent van de laatste inentingsronde eind vorig jaar in Amsterdam. Landelijk is de opkomst gemiddeld 86 procent.

De prikken die de GGD vandaag geeft, is een actie om meer Amsterdamse kinderen ingeënt te krijgen tegen meningokokken. Het aantal slachtoffers van deze ziekte loopt de laatste jaren op: van gemiddeld vier per jaar voor 2015  naar 103 nu. De werknemers van het GGD zijn daarom om 13.00 uur begonnen met het vaccineren van 16.000 Amsterdamse jongeren en kinderen. 

Lees ook: 16.000 kinderen kunnen vandaag meningokokkenprik krijgen in de RAI

De actie van het GGD lijkt goed te werken, want al om 13.30 uur stond er een flinke rij voor de RAI. 'Ik heb verhalen gehoord en in een boekje gelezen dat als je die ziekte krijgt, het vrij snel klaar kan zijn', zegt de vijftienjarige Cenna, die ook in de rij staat.

Asociaal
Sinds een paar jaar is er flinke discussie over het belang van vaccineren. Zo weigerde kinderdagverblijf De Kleinste Reus in het Centrum een niet gevaccineerd kind toe te laten. Maar dat bleek wettelijk niet houdbaar. Adjunct directeur Graham Matthews vindt daarom dat de prik verplicht gesteld moet worden. De houding van ouders die hun kind niet laten inenten en wel een plek willen op een kinderdagverblijf vindt hij asociaal. 'Zo van: als iedereen zijn kind laat inenten hoef ik mijn kind niet te laten inenten want er is geen ziekte. Dat is zo meeliften op de inzet van anderen.' 

'Verplichten werkt averechts'
Maar Guy Widdershoven, hoogleraar medische filosofie aan het Amsterdamse UMC denk dat verplichting juist averechts werkt. 'Als je mensen verplicht dan roep je weerstand op en mensen gaan proberen er onderuit te komen. Zo mis je de kans om te bespreken waarom je uit verantwoordelijkheid voor je kind de vaccinatie wél moet toepassen.' Goed informeren over de feiten dus, vindt Widdershoven.

Lees ook: Bert verloor zijn zoon (17) aan meningokokkenziekte; 'haal die prik'

Ook Cenna kent kinderen die de prik niet halen. 'Ik heb ook vrienden die mij raar aankeken toen ik het hier over had. Die laten zich niet inenten. Hun ouders zijn er denk ik minder mee bezig.' Maar de meeste jongeren die vandaag de prik kregen vinden de vaccinatie heel belangrijk. 'Ik heb er geen moment over na hoeven denken', zegt een jongen lachend terwijl hij de inenting krijgt. Een tafel verderop wordt een meisje geprikt. 'We wonen met z'n allen in één land en ik vind gewoon dat iedereen ingeënt moet worden. We doen het allemaal zodat we de ziekte niet krijgen en als een paar kinderen het niet doen kan het wel gevolgen hebben.'