Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bijna 90 procent van de nieuwbouwwoningen is aardgasloos

18 april 2019, 21.46 uur · Aangepast 18 april 2019, 22.27 uur · Foto: amsterdam informeert

Amsterdamse nieuwbouwwoningen zijn voor 87 procent aardgasloos. Netbeheerder Liander maakte vandaag bekend dat er steeds meer gasloze nieuwbouwwoningen worden gebouwd om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn.

Het aantal gasloze nieuwbouwwoningen in de provincie is ook gestegen, dit jaar is dat 72 procent. Amstelveen loopt voor op Amsterdam, waar 94 procent van het aantal nieuw gebouwde woningen is zonder aardgas.

Lees ook: Amsterdam moet gasloos, maar zonder gasleidingen kunnen we nog lang niet 

De doelstelling van de overheid is om in Nederland voor 2050 alleen nog maar woningen te hebben die geen gas meer gebruiken, in Amsterdam is de doelstelling voor 2040. Bij de metamorfose van huizen met gas naar gasloze woningen komt wel een behoorlijk kostenplaatje kijken.

Lees ook: Amsterdam moet van het aardgas af, maar wie gaat dit betalen?

De kosten zijn zelfs zo duur dat de rechter vorige week een streep zette door het aardgasvrijmaken van de Wegener Sleeswijkbuurt. De bewoners waren naar de rechtbank gestapt omdat ze vreesden dat hun maandlasten enorm zouden stijgen door het ombouwen. De rechter gaf ze gelijk; er was nog teveel onduidelijk over de kosten.

Lees ook: Rechter zet streep door gasvrij maken Wegener Sleeswijkbuurt

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda gaf in april vorig jaar aan dat de overheid meer geld beschikbbaar moet stellen worden voor de verandering van deze woningen. In november vorig jaar is er extra budget vrijgemaakt.