Whatsapp

112

Weginspecteurs dagelijks bijna van sokken gereden: 'Ik wil veilig thuiskomen'

19 april 2019, 19.46 uur

Aan de kant moeten springen voor een automobilist die je bijna omver rijdt of uitgescholden worden omdat je een weg afzet. Iedere dag hebben de weginspecteurs van Rijkswaterstaat hiermee te maken. Rode kruizen boven de snelweg worden vaak massaal genegeerd en dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties.

Ook weginspecteur Saskia Swenneker ziet iedere dag, soms zelfs meerdere keren, automobilisten die een rood kruis negeren. 'Soms heb ik net een afzetting opgeruimd en ga ik naar de auto, komt er iemand aanrijden tot zo ongeveer de achterkant van je auto. Dan spring je echt wel aan de kant hoor, ik wil vanavond ook weer gewoon naar mijn gezin', zegt ze. 

Verkeerscentrale
Cijfers van hoe vaak dat gebeurt zijn er niet, maar in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Velsen zien ze het ook vaak misgaan. 'Mensen negeren zo'n kruis vaak omdat ze denken dat het niet voor hen geldt, of omdat anderen het ook doen', licht Marah Michel van Rijkswaterstaat toe. Maar voor de inspecteurs is dat dus erg onveilig. 'Mijn man is vaak bang voor wat er gebeurt. Ik vertel hem thuis niet eens alles van wat ik meemaak op mijn werk, omdat ik hem niet nog meer sores wil geven', zegt Saskia. 

Agressie
Naast het negeren van rode kruizen, krijgt Saskia ook vaak te maken met andere agressievelingen. 'Als we buiten bij de auto staan en alles weer veilig is, komen mensen langs die toeteren, vingers opsteken en schreeuwen uit het raam. Ik sta daar vaak niet voor mijn eigen plezier, net als de mensen die daar staan, iedereen wil weer veilig naar huis toe', zegt ze. 

Whatsapp