Stad

NL
V

Halsema sluit vier horecazaken Zeedijk: 'Ze zijn slordig geweest'

19 april 2019, 22.04 uur · Foto: Jos van Zetten

Vier horeca-zaken aan de Zeedijk zijn op last van de burgemeester gesloten. Het gaat om drie restaurants en één café.

De gemeente heeft de vergunningen geweigerd en in één geval ingetrokken op basis van de Wet Bibob. Uit onderzoek bleek dat de wijze van bedrijfsvoering een gevaar oplevert voor de openbare orde en een bedreiging vormt voor het woon- en leefklimaat in de buurt.

De bedrijfsvoering van de zaken zou niet op orde zijn en er werden meerdere strafbare feiten gepleegd. De Belastingdienst legde vorig jaar al een boete op de zaken omdat er een te lage omzet was aangegeven. 

De uitbaatster van een van de zaken zegt dat ze de kroeg pas sinds kort heeft overgenomen. De vorige eigenaar zou belastingproblemen hebben. Volgens haar wil de gemeente daarom nu alle documenten van de overname en bedragen inzien. Tot daar helderheid over is blijft de kroeg zeker dicht. Ze zegt zelf geen nieuwe overtreding te hebben gemaakt. 

'Geen criminelen'
Advocaat Rene Rensing, die twee horeca-uitbaters bijstaat, laat weten dat er inderdaad fouten zijn begaan, maar zeker niet in de sfeer van drugs. 'Administratieve regels zijn flexibel benaderd en er hebben wel terrasjes te laat buiten gestaan. Ze zijn slordig geweest, maar dat heeft ook te maken met hun taalachterstand. Dat er regels zijn overtreden zal ik niet ontkennen, maar het zijn geen criminelen. Daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken.'

Eén ondernemer laat weten aan AT5 dat hij vandaag een nieuwe vergunning gaat aanvragen bij de gemeente. Rensing laat weten bezwaar te maken tegen de uitspraak.