Huntelaar redt Ajax in zeer moeizaam uitduel in Groningen

20 april 2019, 20.29 uur · Aangepast 20 april 2019, 21.34 uur

Ajax blijft de koploper van de Eredivisie. Klaas-Jan Huntelaar behoedde Ajax in een lastig uitduel van puntverlies: 0-1.

Scheidsrechter Higler liet veel doorgaan in de eerste helft en dat was in het voordeel van Groningen. De thuisploeg speelde erg fel en wist daarmee het veldspel van Ajax te ontregelen. Ajax werd dan ook alleen gevaarlijk via standaardsituaties. Zo kopte De Ligt na zeven minuten op de paal uit een vrije trap en greep doelman Sergio Padt goed in toen Veltman na een corner vrij kwam.

In de tweede helft bleef Groningen fel en wist het hier ook kansen aan toe te voegen. Sierhuis schoot net over en Doan had de grootste kans van de wedstrijd. De aanvaller kwam na een combinatie oog in oog met Onana, maar schoot voorlangs.

Na 66 minuten kon Ajax pas haar eerste echte kans van de tweede helft noteren. Zeefuik hield een inzet van Tagliafico van de lijn. De Amsterdammer zat daarmee zijn oude club dwars.

Hoofdrol voor Huntelaar
Uiteindelijk was het invaller Huntelaar die Ajax moest redden. Na een hoge mispeer van Zeefuik vocht de spits zich knap vrij en rondde binnen de zestien meter af. De VAR controleerde nog even op vasthouden van Huntelaar, maar greep niet in: 0-1.

Het was echter mede door Huntelaar dat Ajax geen rustige slotfase had. In de 83e minuut moest hij het veld alweer verlaten, toen hij zijn tweede gele kaart kreeg na een elleboogstoot in een luchtduel. Zijn eerste gele kaart was voor het uittrekken van zijn shirt na zijn doelpunt.

Met 11 tegen 10 zette Groningen nog flink aan en ontstonden er een aantal penibele situaties voor het doel van Ajax. Zo redde Onana knap op een gevaarlijke kopbal van Gladon en wilden de Groningers een strafschop bij vermeend hands van Tagliafico.

Tot een gelijkmaker kwam het echter niet meer en dus kon Ajax de drie punten meenemen naar Amsterdam. Aanstaande dinsdag wacht daar het thuisduel tegen Vitesse (20.45 uur).