Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Directeur Cornelius Haga Lyceum verdiende boven de wettelijke norm'

23 april 2019, 08.51 uur · Aangepast 23 april 2019, 09.04 uur

Bijna eenderde van het schoolbudget van het Cornelius Haga Lyceum ging in 2018 op aan drie familieleden die werkzaam zijn op de school. Dat zou staan in een geheime rapportage van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) die gestuurd is naar het Openbaar Ministerie, de Inspectie van het onderwijs en de gemeente.

De inspectie heeft inmiddels vastgesteld dat een van die familieleden, directeur Söner Atasoy, boven de wettelijke salarisnorm voor schoolbestuurders zat, schrijft het NRC. In 2018 overschreed zijn beloning de Wet Normering Topinkomens. Volgens die wet zou Atasoy maximaal 118.000 euro per jaar mogen verdienen. 

Atasoy zegt tegen AT5 dat het klopt dat hij door een ingewikkelde rekenfout van het schoolbestuur teveel geld ontving, maar dat zij die fout destijds al zelf hebben ontdekt. Het teveel ontvangen bedrag zegt hij in maandelijkse termijnen terug te betalen. 'Dat staat ook gewoon in onze publiekelijke jaarverslagen. Het is eigenlijk geen nieuws.'

Wet Normering Topinkomens overschreden
Volgens het NRC ging van het totale salarisbudget van ongeveer 410.000 euro bijna eenderde naar Söner Atasoy, zijn broer Son Tekin Atasoy een beleidsmedewerker op de school en diens schoonzus (secretaresse). In totaal werden er met het budget 32 personeelsleden betaald. Volgens Atasoy klopt het niet dat van het totale budget eenderde naar drie personeelsleden ging. 'Wel hadden we weinig mensen fulltime in dienst, en waren er aan het begin maar een paar mensen die gewoon veel deden.'

Lees ook: 'AIVD: Omstreden shariageleerde op Cornelius Haga Lyceum voor heimelijke bijeenkomsten'

'Kom met tyfusbewijzen'
Atasoy reageert tegenover de krant woedend op het rapport van de AIVD. 'Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen. En als ze die niet hebben, moeten ze gewoon hun tyfusbek houden.' Toen AT5 hem vanochtend belde was hij gematigder in zijn bewoordingen. 'Ik zou opnieuw willen ontploffen, maar ik zal proberen u normaal te woord te staan.'

Lees ook: Minister over inspectie Haga Lyceum: 'Men voelde zich niet meer voldoende veilig om hun werk voort te zetten'

In maart van dit jaar meldde burgemeester Femke Halsema dat zij van de AIVD 'zeer verontrustende signalen' heeft gekregen over mensen die op de school werkzaam zijn. Zij zouden banden hebben onderhouden met de terreurorganisatie het Kaukasus Emiraat, een Tsjetsjeense terreurbeweging.

Lees ook: Wethouder gaat 'groeiend' Cornelius Haga niet helpen met eventuele uitbreiding

Het schoolbestuur werd gevraagd om op te stappen, maar dat gebeurde niet. Voor het komende schooljaar kreeg de school volgens Atasoy 135 nieuwe aanmeldingen.

Lees ook: Dossier Cornelius Haga Lyceum

Op het nieuwe rapport van de AIVD wil Halsema niet reageren. Het ministerie van Onderwijs laat aan het NRC weten dat de Inspectie de financiën van de school onderzoekt.