Start van hoofdcontent

112

nl

BOA's geven Halsema 'laatste waarschuwing' voor stakingactie Koningsdag

23 april 2019, 11.42 uur · Aangepast 23 april 2019, 14.34 uur

Zo'n vijftig handhavers hebben zich vanochtend op de Dam verzameld in hun strijd voor meer geweldsmiddelen zoals een wapenstok en pepperspray. De BOA's zijn nog steeds van plan op Koningsdag tussen 18.00 en 21.00 uur het werk neer te leggen. Ook schrijven ze zes dagen lang geen boetes uit. Ze zien hun actie van vanochtend als een 'laatste waarschuwing'.

Burgemeester Femke Halsema is niet blij met de voorgenomen stakingsactie op Koningsdag, omdat juist in de avonduren het tijdstip is waarop BOA's de mensenstromen moeten begeleiden in de stad.

Al wekenlang voeren de BOA's in de stad actie. Vanochtend doen handhavers op een podium op de Dam hun verhaal over hun werk. 'Een collega kreeg een klap van een burger toen hij een flyer uitdeelde', vertelt een van hen. 'Die burger kreeg een waarschuwing vanwege een kleine overtreding. Hem werd nog uitgelegd dat we vanwege onze stakingsactie geen bekeur uitschrijven en het bij een waarschuwing bleef, maar toch gaf hij mijn collega een klap in het gezicht.'

Lees ook: Opnieuw geweld tegen handhaver; BOA-bond wil acties tijdens Koningsdag

De BOA's vinden dat zij niet goed genoeg zijn uitgerust voor de taken die zij moeten uitvoeren. 'We staan namelijk vaak in de frontlinie, maar met een lege riem. Zoals een bouwvakker zonder veiligheidshelm. Dat is onacceptabel. Volgens de handhavers werken een wapenstok en pepperspray preventief en kan zo afstand en rust worden gecreëerd.

Lees ook: Politiedeskundige: 'BOA's niet bewapenen vanwege opleidingsniveau'

Dat BOA's niet voldoende zouden zijn opgeleid voor het uitrusten van deze geweldsmiddelen, wijzen zij van de hand. 'BOA's zijn goed opgeleid en getraind met een volledige MBO-opleiding en regelmatige training', aldus de Nederlandse BOA Bond en Vakbond BOA ACP. Ook de politievakbond NPB en de VVD en Forum voor democratie waren aanwezig bij de demonstrayie en scharen zich achter het standpunt voor uitbreiding van geweldsmiddelen. 

Burgemeester Halsema zegde eerder al bodycams toe, maar de bonden vinden dat niet genoeg. Vanmiddag hebben de BOA bonden een gesprek met Halsema over de kwestie.