Stad

NL
V

'Toeristenwinkel' The Seafood Shop voelt zich gedwongen te sluiten

23 april 2019, 13.39 uur · Aangepast 23 april 2019, 14.44 uur

The Seafood Shop in de Leidsestraat heeft besloten om definitief de deuren te sluiten. De viswinkel komt tot dat besluit nadat het van de gemeente te horen kreeg dat het geen etenswaren voor directe consumptie mag aanbieden.

Vandaag maakte de gemeente bekend deels te zijn teruggekomen op haar besluit de winkel te sluiten. The Seafood Shop hoeft officieel niet dicht, maar moet wel stoppen met 'consumptie ter plaatse'. Dit houdt in dat alles wat verkocht wordt, meegenomen dient te worden. Een portie kibbeling eten aan een van de staantafels van de viswinkel zou er dan niet meer bij zijn. 

'Wassen neus'
Dat zien de eigenaren echter niet zitten en dus is er besloten de winkel te sluiten. 'Technisch gezien zegt het gemeentebestuur: “Je mag wel een viswinkel hebben maar geen eten voor directe consumptie verkopen." Dat is een wassen neus want geen enkele viswinkel kan de huur nog betalen als klanten niet ook een haring of kibbeling ter plekke mogen eten.'

Geld om tegen het besluit van de gemeente in beroep te gaan is er niet. 'De winkel verdient helaas niet genoeg om de proceskosten te kunnen dragen.' Het personeel van The Seafood Shop zal in andere vestigingen gaan werken. De 'Seafood Bars' in de Van Baerlestraat, Ferdinand Bolstraat en aan het Spui zullen namelijk wel gewoon openblijven.

⚡️UPDATE: ZIE NIEUW BERICHT OP DE PAGINA https://www.facebook.com/334483716627095/posts/2623744221034355?sfns=mo (Graag...

Posted by The Seafood Bar on Tuesday, April 23, 2019
 Van

Verontwaardiging
Het sluiten van The Seafood Shop was onderdeel van beleid van de gemeente om 'toeristenwinkels' uit de binnenstad te verbannen. De winkel, onderdeel van een keten van 'Seafood Bars', zou zich te veel richten op verkoop aan toeristen. Een ander bewijs dat de winkel te toeristisch zou zijn, is dat de bordjes net als de naam in het Engels is.

Lees ook: Viswinkel Leidsestraat 'plotseling dicht': 'We zouden een toeristenwinkel zijn'

Het besluit van de gemeente kwam echter op veel verontwaardiging te staan, niet alleen van de eigenaren. Veel vaste klanten vonden niet dat The Seafood Shop als toeristische winkel kon worden gezien. Zelfs BA'ers (Bekende Amsterdammers) mengden zich in de discussie. De eigenaren, familie Visscher, tekende dan ook bezwaar aan. In afwachting van het besluit de gemeente over dit besluit mocht de winkel nog even openblijven, maar het doek valt nu toch echt.