Stad

Feministe Mona Eltahawy zegt optreden De Balie af om anti-islamuitspraken

23 april 2019, 18.05 uur · Foto: AT5

Whatsapp

De Egyptisch-Amerikaanse feministe en activiste Mona Eltahawy heeft laten weten aankomende woensdag niet te komen spreken in debatcentrum De Balie. Ze maakte deze keuze nadat ze op de hoogte was gebracht van racistische uitspraken die twee jaar geleden in het debatcentrum zijn gedaan.

Eltahawy geeft in een verklaring op Twitter, waar ze 318.000 volgers heeft, aan dat ze afziet van haar gesprek in De Balie morgenavond. Ze maakt deze keuze, omdat ze via via hoorde dat hier twee jaar geleden openlijk over het uitzetten van moslims is gesproken. 

De Islamitische feministe was uitgenodigd in De Balie om te spreken over de nasleep van de #metoo-discussie en ze zou komen vertellen over haar nieuwe boek The Seven Necessary Sins for Women and Girls, dat in september uitkomt. Toen ze hoorde over de eerder gemaakte, provocerende uitspraken liet ze weten niet meer te komen. 

Lees ook: Afschuw om omstreden debat in De Balie

In 2017 vond het debat 'Waarom haten ze ons?' plaats in De Balie over de achtergronden van islamitisch radicalisme. Daarbij aanwezig waren onder andere Wim van Rooy en Paul Cliteur, uitgesproken islamcritici. Na afloop van het debat zijn door verschillende personen schokkende uitspraken gedaan, waarbij onder andere werd gesteld dat 'per westers land niet meer dan een tot twee procent moslim moet zijn'. 

En dat raakte Eltahawy diep. De felle racismecritica zet zich in de VS, waar ze woont, ook al jaren in voor de moslimgemeenschap en geeft aan deze uitspraken zeer persoonlijk te nemen. 

De Balie geeft aan de beslissing van Eltahawy zeer te betreuren. Bovendien stellen zij dat zij twee jaar geleden, toen de provocerende uitspraken in hun debatcentrum gedaan werden, daar direct afstand van namen. Daarnaast geven zij aan het gevoel te hebben dat Eltahawy wellicht verkeerd geïnformeerd is over hoe de gebeurtenissen van die avond precies plaats konden vinden. 

Whatsapp