Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vier nieuwe locaties voor 24-uursopvang uitgeprocedeerde asielzoekers bekend

23 april 2019, 17.23 uur · Aangepast 23 april 2019, 17.58 uur

Wethouder Rutger Groot Wassink heeft vier nieuwe mogelijke locaties op het oog voor de opvang van zogenoemde ongedocumenteerden.

Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om Javaplantsoen 17 in Oost, Zaandammerplein 50 in West, Overhoeksplein 2 in Noord en Beemsterstraat 531 in Noord. 

Lees ook: Groot Wassink: 'Mail als u een pand voor ongedocumenteerden hebt'

Bijeenkomsten
Groot Wassink schrijft dat er, net als bij de eerder bekendgemaakte mogelijke locaties, nog wel bijeenkomsten plaatsvinden voor buurtbewoners en andere belanghebbenden. Daarna wordt er pas door het stadsbestuur besloten of de vier plekken inderdaad opvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers worden.  

De wethouder zegt erop te vertrouwen dat de gesprekken met de buurt 'op een goede manier' worden gevoerd. 'Door buurtbewoners informatie te geven over de opgave en advies op te halen. Op basis hiervan kan het college een goede afweging maken.'

Lees ook: 36 insprekers over opvanglocaties uitgeprocedeerde asielzoekers

Besluit
Het besluit over de eerste groep panden, waaronder bijvoorbeeld de oude brandweerkazerne in Buitenveldert, wordt half mei verwacht. Het besluit over de vandaag bekendgemaakte panden zal naar verwachting in juni zijn. De gemeenteraad en de buurten zullen over de uitkomsten van deze besluiten 'zoveel mogelijk gelijktijdig' worden geïnformeerd. 

'Tegelijkertijd gaat de zoektocht naar opvangplekken door, waarbij alle mogelijke vormen van vastgoed worden onderzocht: gemeentelijk vastgoed, panden van corporaties en zorginstellingen, commercieel vastgoed', schrijft Groot Wassink. Er al een aantal locaties waar een 'haalbaarheidsonderzoek' naar wordt gedaan. 

Lees ook: Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen leefgeld en casemanager

Acht tot tien locaties
In de opvanglocaties kunnen de ongedocumenteerden in maximaal anderhalf jaar proberen om opnieuw in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Als dat mogelijk blijft, dan wordt geprobeerd om hen zover te krijgen dat ze uit zichzelf vertrekken naar hun thuisland. 

Het stadsbestuur wil in de hele stad 500 uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen. Een meerderheid van de gemeenteraad staat achter dat plan. Er moeten acht tot tien locaties komen. 

Lees ook: Lola Luid over 24-uursopvang: 'We moeten inslinken, maar denk dat we er goed uitkomen'

Ook staatssecretaris Mark Harbers steunt de wethouder. Het Rijk betaalt dit jaar 5,3 miljoen euro mee aan de opvanglocaties. De rest van het benodigde bedrag dit jaar, 6,2 miljoen, wordt door de gemeente betaald.