Whatsapp

Stad

Gratis doosjes stoepkrijt voor kinderen: 'Zet een streep, gebruik geen tape'

23 april 2019, 18.00 uur · Aangepast 24 april 2019, 14.27 uur

De gemeente Amsterdam deelt 10.000 gratis doosjes stoepkrijt uit, want Koningsdag 2019 staat voor de deur. Dit betekent dat het weer tijd is voor één van de grootste vlooienmarkten ter wereld, de vrijmarkt. De uitgelezen kans voor alle Amsterdammers om hun tweedehands spullen op straat of in het park te verkopen. Om de stad schoon te houden pleit de gemeente voor het gebruik van stoepkrijt.

Van tevoren worden er vaak al veel plekjes geclaimd met tape of krijt. Sterker nog; de meeste mensen gebruiken tape om zo verzekerd te zijn van een goede plek. Maar, zegt Richard de Groot van het Anti Plak en Klad team: 'Het gebruik van tape is slecht voor het milieu, het bestaat tegenwoordig uit plastic en is ook veel moeilijker te verwijderen. Het is een monnikenwerk om het eraf te krijgen als we het met de hand doen. En machinaal spuiten we veel water weg.'

Start campagne
Om de straten met Koningsdag schoner te houden, is de gemeente begonnen met een campagne: 'Zet een streep, gebruik geen tape'. Als onderdeel hiervan deelt de gemeente 10.000 gratis doosjes stoepkrijt uit waarmee mensen hun plekje kunnen afzetten. Bij alle bibliotheken en stadsloketten kunnen de doosjes gratis worden opgehaald. Ook de 12-jarige Britte gaat samen met haar vrienden spullen verkopen tijdens Koningsdag en zij hebben hun doosjes alvast opgehaald bij het stadsloket in Oost.

Schoonmaak
Op de avond van Koningsdag gaan 700 mensen al aan de slag om de stad weer schoon te maken. En ook deelt de gemeente speciale vuilniszakken uit waar je je afval in kan doen. Oude spullen die niet verkocht worden, kunnen in zogenoemde kringloopcontainers gegooid worden. Deze spullen komen op deze manier terecht bij de Kringloopwinkels. 'Wat troep is voor de ene, kan voor de ander nog wat betekenen. Zo kunnen we spullen nog een tweede leven geven', zegt de Groot.

Whatsapp