Ajax stelt koppositie Eredivisie veilig met winst op Vitesse

23 april 2019, 22.39 uur · Aangepast 23 april 2019, 22.51 uur

Ajax heeft vanavond met 4-2 gewonnen van Vitesse in de Johan Cruijff Arena. De koppositie in de Eredivisie is daarmee veiliggesteld.

In een open wedstrijd was Ajax in de eerste helft de dominerende partij. Al in de derde minuut kreeg Van de Beek een goede kans na een voorzet van Tadic, maar hij raakte de bal maar half. Via De Ligt en Ziyech kreeg Ajax weer goede kansen, maar een openingstreffer bleef uit. In de 32e minuut ging Dolberg naar de grond na contact met Vitesse-doelman Pasveer. Zowel scheidsrechter Kamphuis als de VAR wilde echter van een strafschop niet weten.

Dieptebal
In de 41e minuut werd dan toch de ban gebroken. Een sterkspelende Blind stuurde Tadic weg met een goede dieptebal. Na voorbereidend werk van de Serviër kon Ziyech van dichtbij binnen tikken. Via Veltman en Tadic kreeg Ajax nog meer grote kansen, maar toch ging het met slechts 1-0 de rust in.

Negen minuten na de start van de tweede helft werd De Ligt vastgehouden door Dauda van Vitesse. De scheidsrechter besloot dat er een penalty moest worden genomen. Tadic kon daardoor de 2-0 maken.

Buitenspel
Korte tijd daarna leken er in een minuut nog twee doelpunten te volgen. De eerste werd gemaakt door De Ligt, de tweede door Ziyech. Maar die laatste bleek buitenspel te staan, waardoor het na een controle bij de VAR toch 3-0 bleef.

In de 66ste minuut kwam Vitesse terug. Foor schoot de bal het doel van Ajax in. Vijf minuten later volgde er nog een kans, maar Onana wist de bal uit het doel te houden.

Nog een penalty
Tien minuten voor het einde werd Ekkelenkamp onderuit gehaald en mocht Ajax weer een penalty nemen. Tadic wist daarbij de 4-1 te maken. Darfalou kopte korte tijd later een voorzet het doel van Ajax in, maar daarna wist Vitesse niet meer te scoren. De eindstand: 4-2.

Ajax moet in de Eredivisie alleen nog tegen FC Utrecht en De Graafschap spelen.