Politiek

NL
V

Eigenaar The Seafood Shop: 'Ik ben wel even klaar met de gemeente'

23 april 2019, 21.39 uur · Aangepast 23 april 2019, 21.59 uur

The Seafood Shop maakte vandaag bekend ermee te stoppen. De viswinkel werd het symbool van de misschien wel onbedoelde bijvangst van de nieuwe regels van de stad om toeristenwinkels te weren uit het centrum. Maar van de gemeente hoefde de zaak niet dicht.

Volgens vader en zoon De Visscher is het zonneklaar: de gemeente Amsterdam is onbetrouwbaar en de regels van het spel worden tijdens het spel veranderd.

'We mogen van de gemeente geen haring meer verkopen die hier opgegeten wordt', zegt Fons de Visscher. 'En een viswinkel waar een harinkje of een portie kibbeling niet ter plaatse gegeten kan worden, ja, dan kunnen we hier niet blijven bestaan. Daar zijn de kosten te hoog voor, daar is het personeel te veel voor. Dan gaan we het niet redden.'

Lees ook: 'Toeristenwinkel' The Seafood Shop voelt zich gedwongen te sluiten

Nutellawinkels
Twee regels doen de winkel de das om. Ten eerste heeft het pand geen horecabestemming en dus is het niet toegestaan om 'etenswaar bestemd voor directe consumptie' te verkopen.

Ten tweede zijn er de regels die nieuwe toeristenwinkels moeten voorkomen in het centrum. In oktober 2017 werden die als een duveltje uit een doosje door de stad gepresenteerd. Eén van die maatregelen: het verbod op zogeheten mengformules, zodat snoepwinkels die bijvoorbeeld ook wafels verkopen niet langer zijn toegestaan.

Overvallen
En dat maakt ondernemen voor iedere middenstander die plannen heeft in het centrum onmogelijk, zegt Pepijn de Visscher. 'Dan ben je dus een regel aan het maken voor Nutellawinkels en daarmee maai je nagenoeg alle viswinkels, slagerijen en bakkerijen omver. Dat is een afweging, maar dat lijkt me doodzonde.'

Lees ook: The Seafood Shop mag voorlopig openblijven: 'Kleine overwinning'

De familie Visscher zegt dat ze anderhalf jaar geleden overvallen werden door deze regel. Stadsdeel Centrum zegt in een reactie: 'Alle ondernemers waarvan we zagen dat ze in verbouwing waren of een nieuwe onderneming leken te starten, hebben we toen geïnformeerd over de nieuwe regels.' Dat was dus wel na de voorlopige inwerkingtreding.

Nog wel frituren
Verder heeft het stadsdeel maatwerk willen leveren: 'The Seafood Shop kan de frituur blijven gebruiken. Daarnaast kan de onderneming het eten ook blijven meegeven, zolang het deugdelijk verpakt is.'

Het bezwaar dat de ondernemers aantekenden bij de gemeente is ongegrond verklaard. Een gang naar de rechter behoort nog tot de mogelijkheden, maar daar zien de De Visschers vanaf omdat het een te groot ondernemersrisico zou zijn. De focus gaat weer naar de drie Seafood Bars in de stad waar het personeel terechtkan.

Lees ook: Viswinkel Leidsestraat 'plotseling dicht': 'We zouden een toeristenwinkel zijn'

Plannen voor een Seafood Shop elders in de stad zijn er niet. 'Ik ben wel even klaar met de gemeente', aldus De Visscher senior.