Start van hoofdcontent

Stad

nl

Inspectie: 'Amstelveen had bluswatervoorziening niet op orde bij brand Sint-Urbanuskerk'

24 april 2019, 12.24 uur · Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

De gemeente Amstelveen is tekortgeschoten in de aanvoer van voldoende bluswater bij de enorme brand in de Sint Urbanuskerk. Daardoor had de brandweer moeite om het vuur te bestrijden en kwam het blussen te laat op gang.

Dit concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar onderzoek naar de kerkbrand. Zo meldt NH Nieuws.

De Sint Urbanuskerk werd op 15 september 2018 getroffen door de brand getroffen. De 65 meter hoge toren bleef overeind, maar de schade was enorm. Extra wrang: de kerk was ten tijde van de brand juist in restauratie. 

Kritiek
Al vrij snel na het uitbreken van het vuur kwam er kritiek van de inwoners van Amstelveen. De brandweer zou volgens hen te laat zijn begonnen met blussen. 

Lees ook: Wederopbouw Amstelveense Sint-Urbanuskerk begin 2019 van start

Uit het onderzoek van de Inspectie blijkt nu dat de hulpdiensten moeite hadden om bluswater te bemachtigen. Brandkranen waren onvindbaar, onbereikbaar of werkten niet. 

Fouten bij gemeente
Volgens de Inspectie valt de brandweer daarbij niets te verwijten. De gemeente had de bluswatervoorziening namelijk beter op orde moeten hebben. 

Lees ook: Precieze oorzaak van brand Urbanuskerk blijft vermoedelijk altijd raadsel

De brandweer had de gemeente al voor de brand ingelicht over kapotte en overwoekerde brandkranen. Toch werd deze informatie niet doorgegeven aan de partij die de problemen zou moeten oplossen. 'De Inspectie vindt het de gemeente aan te rekenen dat dit binnen de organisatie niet goed is geregeld', staat daarom in het rapport. 

Verloop van de brand
Toch blijkt dat de brand niet anders was verlopen als de bluswatervoorziening wél op orde was geweest. Bij aankomst van de brandweer was het vuur al zo groot, dat het onmogelijk was om de schade beperkt te houden.

Lees ook: Verdriet om afgebrande Sint-Urbanuskerk: 'Twaalf jaar is hij gerenoveerd'

'Al waren de kranen wel bereikbaar, dan was het verloop niet anders geweest. Inzet van de brandweer was om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de pastorie, de klokkentoren en het woonhuis. Dat is gelukt', aldus de Inspectie. 

Onder de loep
De gemeente Amstelveen komt er minder goed vanaf in het rapport. Daar moet een onderzoek komen naar wie er precies verantwoordelijk is voor de bluswatervoorziening. 

Daarnaast stuurt de Inspectie een brief naar andere Veiligheidsregio's, met het verzoek of ook zij de bluswatervoorziening nog eens kritisch onder de loep willen nemen.