Start van hoofdcontent

Stad

nl

EMA in beroep tegen doorbetalen torenhoge Londense huur

25 april 2019, 09.01 uur · Foto: Rijksvastgoedbedrijf / Rob Acket

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat sinds vorige maand kantoor houdt nabij Station Sloterdijk, wil af van een nog lopend peperduur huurcontract in Londen. Een rechter oordeelde eerder dat het EMA de huur in de Britse hoofdstad gewoon moet blijven betalen, maar tegen die uitspraak gaat het agentschap nu in beroep.

Vanwege de naderende Brexit moest het EMA verhuizen naar een bestemming binnen de Europese Unie, dat werd uiteindelijk Amsterdam. Op de Zuidas wordt momenteel druk gebouwd aan het nieuwe hoofdkantoor. Maar het kantoor in het Londense zakendistrict Canary Wharf is er ook nog steeds.

Lees ook: Hoe ziet het Europees Medicijn Agentschap er nu uit?

In Londen heeft het EMA een 25-jarige huurovereenkomst ter waarde van 579 miljoen euro lopen. Maar van die overeenkomst wil het EMA af. De Brexit is volgens het EMA een onverwachte gebeurtenis, waardoor de huurovereenkomst tussentijds beëindigd moet kunnen worden, schrijft Het Parool.

Lees ook: Directeur EMA blij met tijdelijk onderkomen: 'Volgende stap is weer volledig operationeel te zijn'

Een Britse rechter stak daar eerder een stokje voor. De uitspraak in het hoger beroep heeft mogelijk grote gevolgen. Veel meer bedrijven zouden van hun langdurige huurcontracten af willen vanwege de Brexit.