Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte doodsteken Roderick Leta heeft nieuwe verklaring: 'Uit de hand gelopen ruzie'

25 april 2019, 17.05 uur · Aangepast 25 april 2019, 19.55 uur

De man die er van wordt verdacht de 29-jarige Roderick Leta te hebben neergestoken in januari van dit jaar heeft tijdens een pro forma-zitting in de rechtbank gezegd dat het ging om een uit de hand gelopen ruzie. Tijdens het onderzoek hield hij vaak zijn mond of gaf hij onsamenhangende verklaringen. Al werden er op zijn kleding en in zijn woning veel dna-sporen van Leta gevonden.

De vraag waarom Roderick Leta op zondagavond 13 januari werd doodgestoken blijft onbeantwoord. Leta werd met tientallen messteken om het leven gebracht. Voor nabestaanden is het een groot raadsel wat er die avond is gebeurd en vooral waarom.

Derde persoon
In het onderzoek voorafgaand aan de zitting vandaag verklaarde verdachte Ahmad P. dat er een derde persoon was die zou hebben gestoken. P., die Leta kende uit een vriendengroep, zou de persoon hebben geprobeerd tegen te houden, wat mislukte. Voor dit verhaal werd geen bewijs gevonden, al loopt het onderzoek nog steeds.

Lees ook: Verdachte van doodsteken Roderick Leta vandaag voor de rechter

Bloed en dna slachtoffer
In de rechtbank wordt vandaag duidelijk dat er veel bewijsmateriaal is gevonden. Er is een jas gevonden met bloed en dna van zowel de 21-jarige Ahmad P. en het slachtoffer, Roderick Leta. Er zijn ook handschoenen gevonden die een beschadiging hebben die overeen komt met een verwonding op de hand van verdachte P. In de woning van P. werden ook schoenen aangetroffen met het bloed van Roderick Leta. En in de buurt van de plek van de moord werd een mes in het water gevonden waarop ook het dna zat van Leta en van de verdachte. Daarnaast werd het dna van Leta op verschillende andere plekken gevonden, zoals in het huis en in de auto van Ahmad P.

,"selected":null,"urls":{"7a4b800":"https://media.at5.nl/cache/i/445000/images/445343.w1920.7a4b800.264610b.jpg"}},"id":"445343","width":"100%","height":"","src":"https://media.at5.nl/cache/i/445000/images/445343.w1920.0.aa5c7b5.jpg","alt":"","class":"abc-placeholder-image","original":"https://media.at5.nl/cache/i/445000/images/445343.w1920.0.aa5c7b5.jpg"}}" />

Lees ook: Waarom is Roderick Leta (29) doodgestoken? Politie zoekt informatie

Uit de hand gelopen ruzie
Tijdens de zitting vandaag was verdachte Ahmad P. niet stil, maar erg kortaf in zijn antwoorden. Ook weigert hij een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Op de zitting komt hij er vervolgens zelf mee dat het die zondagavond om een uit de hand gelopen ruzie ging. Een nieuwe verklaring dus. Meer uitleg geeft hij hierover niet. Meerdere keren zegt hij dat hij 9 mei meer uit de doeken zal doen over zijn verklaring.

Lees ook: Vriend doodgestoken Roderick Leta vol ongeloof: 'Extreem onterecht'

Meerdere verhalen
Die verklaring, dat het zou gaan om een uit de hand gelopen ruzie, hoort het Openbaar Ministerie (OM) vandaag voor het eerst. Ahmad P. gaf tijdens de verhoren meerdere keren aan dat hij een uitleg wilde geven. Als er naar details werd gevraagd, beriep hij zich toch weer op zijn zwijgrecht of veranderde hij zijn verhaal.

Lees ook: Gedenktegel en bloemen voor doodgestoken Roderick Leta

Leta liep weg voor ruzies
Het OM twijfelt ook aan de verklaring van de uit de hand gelopen ruzie. Volgens het OM liep de 29-jarige Leta altijd weg voor ruzies en stuurde hij nog vrolijke berichtjes via Whatsapp vlak voor het steekincident. Niets wees op een ruzie. Ook zou het slachtoffer nooit op de plek van het incident zijn geweest, wat volgens het OM de suggestie wekt dat hij naar die plek gelokt zou zijn. Er wordt ook nog steeds gezocht naar een tasje met geld dat Roderick Leta bij zich had.

De rechters besluiten dat er voldoende ernstige bezwaren zijn om Ahmad P. langer vast te houden. Ondanks zijn weigering kan P. na 9 mei alsnog naar het Pieter Baan Centrum worden gestuurd voor een uitgebreid onderzoek.