Politiek

NL
V

College adviseert raad om Bijlmerflats als beschermd stadsgezicht aan te wijzen

25 april 2019, 19.09 uur · Foto: Flickr/Henk-Jan van der Klis

De overgebleven Bijlmerflats, de bekende honingraatflats, worden zo goed als zeker beschermd stadsgezicht. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad met de plannen in te stemmen. Het stadsbestuur kwam al eerder met de wens de flats en het gebied er omheen aan te wijzen als beschermd stadsgezicht.

Er wasal een positief advies van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost over het Bijlmermuseum. Er volgde ook nog een onderzoek van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente. De conclusie van die afdeling was ook positief: er is voldoende reden is om het gebied rond de laatste honingraatflats aan te wijzen als beschermd stadsgezicht.

Lees ook: Gemeente wil overgebleven Bijlmerflats als beschermd stadstoezicht

Het college noemt elementen in de omgeving die het beschermen waard zijn, zoals de hoge metrobaan, het groen en het water rond de flats en de oorspronkelijke fiets- en voetgangersbruggen. Uiteraard worden de zes flats zelf - Gooioord, Groeneveen, Grubbehoeve, Kikkestein, Kleiburg en Kruitberg - ook genoemd.

Lees ook: 50e verjaardag voor de Bijlmer: 'Ik blijf hier. Till the end of time'

Voor het gebied in Zuidoost komt een nieuw bestemmingsplan, om de conservering van het gebied mogelijk te maken. Er verandert verder niet veel, op één ding na. In de plinten van alle flats, de begane grond, worden 'gemengde functies' toegestaan. Dat houdt in dat er bedrijfjes en winkeltjes in mogen komen.

Het advies van het college wordt binnenkort nog voorgelegd aan de gemeenteraad, waarna het besluit definitief wordt.