Cultuur

NL
V

Stad kleurt weer oranje: hier vier je de verjaardag van onze Willem

26 april 2019, 07.00 uur · Foto: abdelghani boufdam

Het barst dit jaar weer van de evenementen in de stad tijdens Koningsdag. Af en toe zie je door de bomen het bos niet meer en daarom lichten wij de leukste spots uit die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Festivalgangers komen aan hun trekken bij een van de grote festivals in de stad, zoals Loveland van Oranje in het Meerpark, Oranjebloesem (deze keer in het Olympisch Stadion), Kingsland Festival bij de Rai, NDSM Vrijhaven bij de NDSM-werf en Urban Music Festival bij het Stadspodium Amsterdam.

Naast deze festivals zou het geen Koningsdag zijn zonder vrijmarkten. Hiervoor ga je naar de Westerstraat, het Vondelpark, de IJ-hallen of naar de allergrootste kindervrijmarkt bij de NDSM-werf. 

En voor degene die gewoon door de stad slentert: de toegang bij 'de Tuin van de Koning' in het Westerpark is gratis. Dat geldt ook voor het openluchtfeest 'Terug naar Toen' waar je vanaf 's middags totdat de zon onder is kan dansen op plaatjes uit de jaren tachtig en negentig. Wil je tijdens Koningsdag ook nog wat goeds doen voor met milieu? Dat kan tijdens de 'World Disco Soup Day'. Ook bij dit 'feest tegen voedselwaste' hoef je geen entree te betalen.

Koningsnacht
Voor wie vanavond al de verjaardag van onze koning wil inluiden is daar op de grote pleinen in Amsterdam zoals ieder jaar zeker de mogelijkheid voor. Het Leidseplein, het Rembrandtplein en het Amstelveld bruisen van energie. Ook is iedereen boven de achttien jaar welkom op de 'Kingsnight Cruise', waar je aan boord kunt stappen tussen 22.30 en 23.00 uur bij Pier nummer 14 aan de Ruijterkade 7. Om 23.00 uur gaan de trossen los en pas in de vroege morgen zet je weer voet aan wal.

Lees ook: Stem Van der Laan en Avicii bij onthulling gevelversiering Blaffende Vis

Tot slot versiert café de Blaffende Vis in de Jordaan dit jaar weer de gevel met een bijzonder kunstwerk tijdens Koningsnacht. Vorig jaar werd dit onthuld met de stem van oud-burgemeester Van der Laan en Avicii. Dit jaar is het nog een verrassing hoe het kunstwerk eruit gaat zien.