Cultuur

28 Amsterdammers geëerd met een lintje

26 april 2019, 11.45 uur · Aangepast 26 april 2019, 13.53 uur

Whatsapp

Van de oprichter van SIRE tot aan een echtpaar dat vele pleegkinderen heeft opgevangen: in totaal 28 Amsterdammers worden vandaag bedankt voor hun inzet met een koninklijke onderscheiding.

In het Concertgebouw werden alle lintjes vanochtend door burgemeester Halsema opgespeld. Zo werd Peter Doeswijk Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet rond de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Met verschillende initiatieven kwam hij op voor de belangen van bewoners en winkeliers in de Vijzelstraat en omgeving, die veel problemen hebben gehad door de aanleg van de nieuwste metrolijn van de stad.

Inzet rond Bijlmerramp
Herma Spreij kreeg de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar jarenlange inzet rond de Bijlmerramp. 'Zij was samen met andere vrijwilligers in de
eerste uren na de ramp ter plekke om bewoners te helpen die familie en vrienden
waren kwijt geraakt', zo schrijft de gemeente. Verder is Spreij een van de oprichters van Lotgenoten Bijlmer Vliegramp en zet ze zich jaarlijks in voor de herdenking.

Lees ook: Documentaire 25 jaar na de Bijlmerramp: 'je wilde wel, maar je kon niet helpen'

Naime Yildirim krijgt een lintje voor het geven van taallessen. Iedere zaterdag geeft ze Turkse les aan 20 tot 25 kinderen en geeft ze Nederlandse les aan Turkse Amsterdammers.

Voor een overzicht van alle Amsterdammers die vandaag een lintje kregen, kun je hier terecht.

Whatsapp