Start van hoofdcontent
nl

'Het leeft nog niet echt bij de Amsterdammers: de Europese Parlementsverkiezingen'

26 april 2019, 12.12 uur · Aangepast 29 april 2019, 13.46 uur

Op 23 mei zullen voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Er kan tijdens de verkiezingen rechtstreeks worden gekozen voor de vertegenwoordiging in de Europese Unie. Deze gekozen Europarlementariërs mogen aanblijven voor een termijn van vijf jaar. Na rondvraag in de stad, lijken Amsterdammers er nog niet echt warm voor te lopen.

Deze week krijgen Amsterdammers hun stempas in de bus. Hiermee kun je in de hele stad stemmen. Volgende week valt ook de gemeentekrant in de bus met een kandidatenlijst, zo kun je erachter komen op wie je wilt stemmen. Veel mensen weten alleen nog niet of ze gaan stemmen. Vrij bijzonder, aangezien de Europese verkiezingen tot de grootste ter wereld behoren en Nederlandse Europarlemantariers hun stempel de afgelopen jaren aardig gedrukt hebben. Doorgaans is de opkomst dus ook vrij laag. Bij de vorige verkiezingen in 2014 was de opkomst 37,3%, in 2009 zelfs nog een half procent lager. Het blijft dus de vraag of het dit keer hoger gaat uitpakken.

Waarom stemmen?

Op de vraag wat er op 23 mei gebeurt weten niet veel Amsterdammers het goede antwoord. Slechts een enkeling weet dat er dan Europese Parlementsverkiezingen zijn. 'Ik houd me er niet zo heel erg mee bezig, vandaar dat ik ook niet wist dat er weer verkiezingen zijn', zegt een passant op de Amstelveenseweg. Ik ga altijd wel stemmen, maar ik wist niet dat je hier ook voor kon stemmen', vult een andere voorbijganger aan.

Belang van stemmen

Ondanks de lage belangstelling zijn veel mensen wel op de hoogte van het belang om naar de stembus te gaan. 'Er is ooit hard gevochten voor het kiesrecht, dus moet je daar al gebruik van maken. Maar het belang is natuurlijk heel betrekkelijk, want je kiest ergens voor maar het wordt misschien wel het tegenovergestelde', zegt een Amsterdamse vrouw.

Over een aantal weken zullen we weten hoeveel mensen hun stem hebben uitgebracht. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/verkiezingen