Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jordaan werd wildplasparadijs op Koningsdag: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

29 april 2019, 16.37 uur · Aangepast 30 april 2019, 15.29 uur

Lange rijen, volle pisbakken en urine door de straten. Met Koningsdag plassen is al jaren een enorm probleem, maar ondanks het groot aantal wildplassers komen er nauwelijks openbare toiletten bij. Dat merken ze in de Lindenstraat in de Jordaan. Daar werden tientallen wildplassers met emmers water bekogeld en op beeld vastgelegd door de bewoners .

Voor de ogen van de bewoners worden hun auto's en deuren onder gepiest. Met emmers koud water proberen ze de wildplassers weg te jagen, maar vaak tevergeefs. 'Ik heb zo een emmer water naar beneden gegooid. Mijn buurman deed het ook, maar hij stond alweer bij een andere auto te urineren', vertelt een Jordanees. Hij woont al zijn hele leven in de Jordaan, maar zo erg als dit jaar heeft hij het nog nooit meegemaakt. 

Plasplekken
Al jaren klagen Amsterdammers over het tekort aan openbare toiletten, maar er komen nauwelijks wc's bij. De gemeente regelde dit jaar 107 plaslocaties, waarvan slechts zeven voor vrouwen. Vorig jaar waren dit er zelfs nog twee minder.

Lees ook: Gemeente plaatste op Koningsdag 428 extra plasplekken - waarvan 16 vrouwvriendelijk

En dus worden er alternatieven gezocht op straat, zoals bij de auto van een buurtbewoner in de Lindenstraat. 'Kijk, hier is gewoon op de auto geplast. Door de zon brandt het plas gewoon in de lak en dat gaat er niet meer uit', vertelt ze met haar vinger wijzend op de plassporen. Naast de auto ligt nog een grote drol. Ze denkt zelf dat het mensenpoep is. 

Kritiek op filmende bewoner 
De bewoonster filmde de wilplassers, omdat ze hoopt dat de gemeente nu echt eens ingrijpt, maar niet iedereen was het met die aanpak eens. 'Eentje zei dat het privacyschending was, maar niemand heeft zich gemeld. Ik ben er niet op uit om iemand voor gek te zetten, maar doe gewoon even normaal.'

Lees ook: Rivieren van plas voor de deur op Koningsdag: 'Het zijn er honderden'