Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente over wildplassen: 'Onderzoek laat zien dat het een gedragsprobleem is'

29 april 2019, 21.42 uur · Aangepast 29 april 2019, 21.57 uur

Ondanks het grote aantal wildplassers tijdens evenementen als Koningsdag, komen er in de stad nauwelijks openbare toiletten bij. 'Wildplassen los je niet alleen op door meer toiletvoorzieningen te plaatsen, uit onderzoek blijkt dat dit een gedragsprobleem is', reageert de gemeente.

Het plaatsen van extra toiletten zou daarom niet per se een oplossing zijn. Bovendien heeft de gemeente te maken met een logistiek probleem: het is niet overal mogelijk om de toiletten aan te sluiten. 

Een toiletwagen moet bijvoorbeeld op een ander riool aangesloten worden dan een plaskruis, zodat er een 'grote boodschap' gedaan kan worden. Maar deze aansluiting kan niet op elke plek gemaakt worden. 'Daarnaast kunnen we in verband met de veiligheid niet overal plasvoorzieningen plaatsen. Hulpdiensten kunnen er anders niet door', luidt de reactie.

Lees ook: Geen extra wc's op Koningsdag ondanks grote aantal wildplassers vorig jaar

Acht meldingen wildplassen
In totaal plaatste de gemeente tijdens Koningsdag 107 toiletlocaties in het centrum, waarvan zeven locaties geschikt waren voor vrouwen. Op die zeven locaties stonden dan telkens zestien toiletten. Ook hebben ondernemers zelf een aantal dixi's geplaatst en konden feestvierders terecht op de grote schuiten van Waternet. 'Dit jaar zijn daar ook voorzieningen voor dames op geplaatst.'

In stadsdeel Zuid werden in totaal 74 plaskruizen en 74 vrouwvriendelijke toiletcabines geplaatst. Ook werden er nog vier toiletwagens met ieder zestien toiletten in het stadsdeel geplaatst. 

Lees ook: Jordaan werd wildplasparadijs op Koningsdag: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

Over wildplassen zijn dan ook maar acht klachten binnengekomen, benadrukt de gemeente. Maar wie de video's op sociale media bekijkt, ziet dat bewoners toch behoorlijk last hadden van de wildplassers. Onder meer in de Jordaan werden vele auto's en deuren ondergepiest. 

Evaluatie
De gemeente geeft nog wel aan dat het verloop van Koningsdag de komende maanden geëvalueerd wordt. 'Dan komt ook dit onderwerp ter sprake. Ook gaan we kijken of we de bewegwijzering naar de toiletvoorzieningen de komende jaren verder kunnen verbeteren.'