Start van hoofdcontent

112

nl

Hoger beroep liquidaties Staatsliedenbuurt wederom vertraagd

1 mei 2019, 11.01 uur · Aangepast 1 mei 2019, 11.55 uur · Foto: frank Buis/AT5

Het hoger beroep rondom de gewelddadige schietpartij in de Staatsliedenbuurt, eind 2012, loopt wederom vertraging op.

De inhoudelijke behandeling zou volgende week eigenlijk worden afgerond, maar het gerechtshof laat weten dat drie van de vier ingeplande dagen zullen worden geschrapt. De reden daarvoor is een openbaar verhoor van een nieuwe getuige.

Ontlastende verklaring
Het gaat om een man die, zo lijkt het, heimelijk is gefilmd op het moment dat hij een verklaring aflegt die in het voordeel is van de twee verdachten: Anouar B. en Adil A. 

Zij werden in 2015 beiden veroordeeld tot levenslang vanwege hun betrokkenheid bij de wildwest-schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Op 29 december 2012 werd die wijk opgeschrikt door tientallen schoten. Twee jonge Amsterdammers werden van dichtbij geliquideerd. De zaak ontketende in de daaropvolgende jaren een reeks aan dodelijke schietpartijen. 

Sleutelgetuige
Ondanks het brute geweld wist het oorspronkelijke doelwit te ontkomen door in het water te springen. Deze Benaouf A. speelt om die reden een belangrijke rol in het proces tegen de verdachten. Zo verklaarde hij nog dezelfde avond tegenover de recherche dat hij één Anouar B. herkende als een van de schutters. Mede op basis van die verklaring is Anouar door de rechtbank veroordeeld tot levenslang. 

Het hoger beroep kreeg eind vorig jaar een verrassende wending toen zich ineens een aantal nieuwe getuigen meldden die tegenover het gerechtshof verklaarden dat Benaouf A. heeft gelogen over wat hij gezien heeft op de avond van de schietpartij.

Lees ook: Liquidatieverdachte: 'Benaouf A. heeft vals verklaard in Staatsliedenbuurt-zaak'

Naast deze mondelinge verklaringen is er dus ook een getuige die op een filmpje is te zien. Zijn verhaal heeft een soortgelijke strekking; Benaouf A. (zelf tot 12 jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij een liquidatie) zou vals hebben verklaard.

Verijdelde helikopterontsnapping
Opmerkelijk is dat deze nieuwe getuige - Rachid el M. - kan worden gerekend tot de 'inner circle' van Benaouf. Dat valt af te leiden uit het feit dat hij in oktober 2017 betrokken was bij een poging een helikopter te kapen en Benaouf uit de Penitentiaire Inrichting (PI) in Roermond te bevrijden. De helikopterontsnapping werd verijdeld, omdat de politie al van te voren lucht kreeg van de plannen. Rachid el M. werd in 2018 veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het ontsnappingsplan.

'Geflasht'
In het filmpje stelt deze Rachid dat Benaouf hem heeft verteld: 'Ik heb ze ff goed geflasht hè, met die verklaring van mij'. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep zou eigenlijk op 22 december vorig jaar worden afgerond, maar toen de advocaat van één van de verdachten met het filmpje op de proppen kwam, besloot het hof de zaak alsnog aan te houden. 

Lees ook: Advocaat wil op valreep 'heimelijk gefilmde' Staatsliedenbuurt-getuige horen

Wie het filmpje heeft gemaakt, wanneer dat is gebeurd en of het authenthiek is, is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk wordt daar aanstaande dinsdag, tijdens het verhoor van Rachid el M., meer over bekend. Volgens een woordvoerder heeft het hof de overige dagen geschrapt, omdat er naar aanleding van het getuigenverhoor mogelijk nieuwe verzoeken zullen worden gedaan. Zicht op een onherroepelijk vonnis in het roemruchte proces is er voorlopig dan ook niet.