Politiek

NL
V

60-dagen regel Airbnb vorig jaar massaal overtreden in Amsterdam

2 mei 2019, 07.51 uur · Aangepast 2 mei 2019, 08.56 uur

Ruim 40 procent van de via Airbnb verhuurde woningen in Amsterdam werd in 2018 langer verhuurd dan de toegestane 60 dagen. Bijna 20 procent werd zelfs langer dan 120 dagen verhuurd.

Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International. Het lukt de gemeente volgens het bedrijf niet om de regels goed te handhaven en dat terwijl sinds 1 januari van dit jaar de regels verder zijn aangescherpt. Een woning mag nu nog maar 30 dagen per jaar via Airbnb verhuurd worden. AT5 toonde eerder al aan dat Airbnb zelf weinig doet om de regels te handhaven. 

Lees ook: 60 dagen verhuren via Airbnb nog steeds mogelijk ondanks nieuwe regels

Doordat er in de stad zoveel woningen zijn die meer dan 60 dagen voor Airbnb-verhuur worden gebruikt, vissen woningzoekers achter het net. Volgens Colliers worden 8.000 woningen door Airbnb van de markt ontrokken. Uit hun onderzoek blijkt verder dat 32 procent van alle accommodaties in handen is van 13 procent van de verhuurders, wat wijst op dat er professionele partijen op de markt actief zijn. 

Lees ook: Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in 12 uur)

Wel is het totale aantal overnachtingen met Airbnb in Amsterdam voor het eerst sinds het platform actief is gedaald met 5 procent naar bijna 2 miljoen per jaar. Volgens het onderzoek komt dit door de groei van concurrent Homeaway en door de opkomst van Airbnb in de gemeenten rondom Amsterdam. 

Reactie Airbnb
Airbnb laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de bevindingen van het onderzoek. Volgens het platform heeft Colliers niet de juiste methode gebruikt om aan de data te komen. Zij stellen dat maar 3,2 procent van de woningen meer dan 60 dagen is verhuurd.