Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema over Ajax: ook huldiging bij landskampioenschap

3 mei 2019, 19.40 uur · Aangepast 4 mei 2019, 10.22 uur

Ook als de Ajacieden de landstitel weten te veroveren, zullen ze worden gehuldigd. Dat bevestigde burgemeester Halsema vandaag in 'Het Gesprek met de Burgemeester'. In totaal is er daardoor kans op twee huldigingen in de stad.

Daarnaast wordt er een feest voor de Ajacieden georganiseerd na het winnen van de Champions League. Bij eventuele winst van de Bekerfinale moet de club het daarentegen zonder huldiging doen.

Lees ook: Geen huldiging in Amsterdam als Ajax bekerfinale wint

'Dat heeft te maken met de prestaties die de spelers nog moeten leveren', legt Halsema uit. Drie dagen later speelt Ajax alweer de tweede halve finale tegen Tottenham Hotspur. 

Museumplein of P2
Op welke locatie de huldigingen plaats zullen vinden, is nog onbekend. Volgens Halsema is het Museumplein in elk geval geen taboe meer.

Lees ook: Halsema: 'Huldiging op Museumplein niet langer taboe'

'Er moet gehuldigd worden, het liefst natuurlijk twee keer. Daar stelt wel tegenover dat we moeten bekijken wat de veiligheidsrisico's zijn', aldus Halsema. Daarom bekijkt de gemeente samen met Ajax, justitie en politie verschillende scenario's. 

Het Gesprek met de Burgemeester over Ajax-huldigingen en veiligheidsmaatregelen:

AT5

 
Niet alleen het Museumplein, maar ook het terrein bij de Arena is een optie. 'Er komt zo'n hoeveelheid mensen op de stad af, dat er maar twee geschikte terreinen zijn. Het P2-terrein of het Museumplein, heel veel meer smaken zijn er niet.'

Bierdouche
Een rondvaart door de grachten behoort ook nog tot de mogelijkheden. 'Als er zoveel mensen in de stad zijn, dan kan het zijn dat je alleen al om die reden ook een rondvaartboot moet regelen. Zodat mensen zich kunnen spreiden rond de grachten.'

Lees ook: Blind doet oproep aan Halsema: 'Huldiging op Museumplein'

Maar eerst moet Ajax woensdag Tottenham Hotspur nog verslaan, om de finale te behalen. Mocht het zover komen dat Ajax gehuldigd wordt, dan spreekt Halsema waarschijnlijk de fans nog een woordje toe vanaf het podium. 'Kan ik me alvast verheugen op de bierdouche', grapt ze.