Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Staatssecretaris vindt verbod op benzine- en dieselauto's 'een stap te ver'

3 mei 2019, 23.20 uur

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vindt de plannen van het Amsterdamse college om in 2030 alle benzine- en dieselauto's uit de stad te weren een stap te ver gaan. 'Voor mij is een verbod van benzine- en dieselauto's niet aan de orde.'

Dat laat ze via haar woordvoerder weten aan de NOS. Volgens de staatssecretaris lijken de plannen van de gemeente tot 2025 aan te sluiten bij landelijk beleid.  Vanaf 2020 komt er een milieuzone binnen de ring voor dieselpersonenauto's ouder dan 2005 en in 2022 volgt er een uitstootvrije zone voor bussen in het openbaar vervoer en touringcars.

Lees ook: ANWB noemt plannen benzineban onrealistisch: 'Dit veroorzaakt onrust'

In 2025 wil Amsterdam echter de bebouwde kom uitstootvrij maken voor brom- en snorfietsen en komt er een volledig uitstootvrij gebied binnen de ring voor alle vrachtwagens, bestelwagens, taxi's, ov-bussen en touringcars. De staatssecretaris vindt dat die plannen 'vooruit lopen op de voorziene evaluatie'. Een verbod op benzine- en dieselauto's is volgens de staatssecretaris 'niet aan de orde'.

Lees ook: Kamer over autoplannen: 'Den Haag gaat over die regels, niet Amsterdam'

In de Tweede Kamer werd vandaag veelal kritisch gereageerd op de plannen. Binnen de Amsterdamse politiek waren gemengde geluiden hoorbaar. 

AT5