Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Muziek, dans en lekker eten: hier vier je Bevrijdingsdag in de stad

5 mei 2019, 07.00 uur · Aangepast 5 mei 2019, 11.17 uur · Foto: Pixabay

Tientallen festivals, 'oorlogswandelingen' door bepaalde wijken en heel veel vrijheidsmaaltijden: zoals ieder jaar is er weer van alles te beleven in de stad op 5 mei. Nog geen idee wat je gaat doen op Bevrijdingsdag? AT5 zet een aantal bijzondere evenementen voor je op een rij.

Natuurlijk zijn de feesten ook te volgen op tv, op AT5.nl en in onze app. Kijk tussen 16.00 uur en 19.00 uur voor livebeelden van Bevrijdingsdag naar AT5.

Dans- en muziekfestivals
Na een dag van herdenken op 4 mei, is Bevrijdingsdag de dag van vieren. Op verschillende festivals in de stad kun je genieten van muziek, zoals bij het traditionele bevrijdingsfestival Het Vrije Westen bij de Westergasfabriek. Van 11.00 tot 23.00 wordt daar opgetreden door onder andere Kraantje Pappie en de New Cool Collective.

Vanaf 15.00 uur kan er ook gefeest worden bij het Homomonument en op het Museumplein is vanaf 12.00 uur het Bevrijdingsdans Festival. De dag begint daar met speciale workshops voor kinderen en wordt 's avonds afgesloten met salsamuziek.

De NOS meldt vanochtend dat vrijwel alle bevrijdingsfestivals lachgas in de ban hebben gedaan. Bevrijdingsfestival Amsterdam heeft op de website niets staan over hun beleid omtrent lachgas. Wel is het handelen in lachgas, wat op Koningsdag op veel plekken in de stad gebeurde, officieel door de gemeente verboden. 

Lees ook: Is lachgas een onschuldig roesmiddel of moet het gebruik worden tegengegaan?

Vrijheidsmaaltijden
Ook op Bevrijdingsdag moet er gegeten worden en het is inmiddels vaste prik om dat te doen op een van de vele vrijheidsmaaltijden in de stad. In het Bijlmer Parktheater kan om 13.00 een gezamenlijke lunch genoten worden, daarna is er een voorstelling Hatta en De Kom.

In de A'dam Toren gaan Noorderlingen op de zestiende verdieping hun eigen familiegerechten met elkaar delen. 'Alle familiegerechten worden gebundeld tot een familiereceptenboek uit Noord', staat geschreven over het evenement.

Op het Sumatraplantsoen kunnen bewoners van de Indische Buurt aanschuiven voor een halal vrijheidslunch. Ook wordt er een boksclinic gegeven door Raymond Joval.

Verhalen over sport en vrijheid
Bij het Olympisch Stadion kun je luisteren naar verhalen over sport in het stadion tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste lezing is om 12.00 uur. Om 13.00 uur vertelt historicus Marnix Koolhaas over schaatsen in de oorlog. Zo werd het NK van 1942 gesaboteerd uit angst voor een razzia.

In het Ketelhuis worden meerdere vrijheidscollege's gehouden, onder andere door Özcan Akyol.

Helden uit de Diamantbuurt
In filmtheater Rialto wordt een documentaire vertoond over helden uit de Diamantbuurt. 'Op het moment dat je iemand kunt inspireren en iets goeds kunt doen voor iemand, als je ze misschien een wat beter leven kunt geven, dan ben je al een held', vertelt de uit de Diamantbuurt afkomstige freerunner Luciano Balestra in de film, waarin meerdere buurtbewoners hun verhaal delen.

Concert op de Amstel
Om 20.30 wordt Bevrijdingsdag traditiegetrouw afgesloten met het concert op de Amstel. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, Jamai, Ruth Jacott, harpiste Lavinia Meijer en Michelle David & The Gospel Sessions, staan op het podium bij Carré.

Overigens belooft het een vrij koude Bevrijdingsdag te worden, een jas meenemen kan zeker geen kwaad. Denk dan ook aan een rood-witte sjaal, want om 18.00 uur kan Ajax de eerste prijs van het seizoen binnenhalen. In de Kuip speelt de Amsterdammers de finale van de KNVB Beker tegen Willem II en ook daar is AT5 natuurlijk bij.