Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Omwonenden Museumplein willen absoluut geen huldiging Ajax, ondernemers wel

6 mei 2019, 14.34 uur · Aangepast 6 mei 2019, 17.03 uur

Omwonenden en ondernemers staan lijnrecht tegenover elkaar over een eventuele huldiging van Ajax op het Museumplein. Een groep bewoners verzet zich er met hand en tand tegen, uit angst voor ongeregeldheden. Ondernemers zien juist wel mogelijkheden.

Ze reageren daarmee op uitspraken van burgemeester Femke Halsema. Die stelde vrijdag dat een huldiging van de Amsterdamse club op het Museumplein niet langer taboe is. Een definitieve beslissing is nog niet genomen. 

Voor de Vereniging Buurtbelang Museumplein is Halsema's overweging al een doorn in het oog. In een open brief verzoeken ze de burgemeester met klem een ander feestterrein te kiezen 'dan op deze slecht bereikbare en risicovolle plek midden in de stad'. Ze vinden dat een huldiging onaanvaardbare risico's met zich meebrengt.

Lees ook: Burgemeester Halsema over Ajax: ook huldiging bij landskampioenschap

Ingrijpende maatregelen
Een huldiging kan alleen met zulke ingrijpende maatregelen dat een ongedwongen feestviering onmogelijk wordt, stellen ze, zoals een verkoopverbod op alcohol. 'Dit zijn vrijheidsbeperkingen die voor de organisatie van een feest te ver gaan, zeker als er een redelijk alternatief beschikbaar is bij de Johan Cruijff Arena.'

Een eventuele huldiging van Ajax op het Museumplein ligt sinds 2011 buitengewoon gevoelig. Toen dreigde de huldiging uit de hand te lopen en moest de ME een aantal charges uitvoeren. Tientallen mensen werden opgepakt. Sindsdien werd het kampioenschap van Ajax niet meer op het plein gevierd. 

Lees ook: 'Voorlopig geen huldiging Museumplein'

Groot scherm
In 2017 werd de finale van de Europa League wel op groot scherm getoond op het plein. Zo'n honderdduizend mensen waren op de been. De viewing verliep goed en de drukte was beheersbaar, concludeerde de gemeente na afloop. En hoewel het evenement grote impact op de omgeving van het plein heeft, waren de meeste omwonenden tevreden.

De Vereniging Buurtbelang Museumplein herkent zich niet in de evaluatie en meent juist dat de finale van toen aantoont dat zo'n grote menigte 'niet goed te managen is'. Volgens hen waren er zoveel mensen naar het plein gekomen, dat supporters gingen zwerven in omliggende buurten. 

Lees ook: Buurt oneens met evaluatie Ajax-finale Museumplein: 'Het leek wel Damascus'

Zere been
Die kritiek is tegen het zere been van ondernemer Willeke Bouricius, van restaurant Solo Eten & Drinken. Zij is naar eigen zeggen sinds 2014 bij vrijwel alle overleggen over evenementen op het Museumplein aanwezig geweest, ook namens andere horecagelegenheden in de Van Baerlestraat. 'Er was bij de finale van de Europa League geen vuiltje aan de lucht.'

Volgens haar probeert een handvol hoogopgeleide, mondige omwonenden ieder evenement op het plein te voorkomen. 'Ze praten bijvoorbeeld over geluidsoverlast, ik noem het geluidshinder. Ik vind dat voor een eendaags evenement niet gek als je in het centrum van Amsterdam woont.'

Alcoholverbod
In een alcoholverbod ziet ze ook niets. 'Dan komen supporters met sixpacks bier van de supermarkt. Dat levert juist zwerfafval op. De groep omwonenden gaat volledig voorbij aan het feit dat ze niet de enigen zijn die in Amsterdam wonen en dat het een feest moet zijn.'

Wanneer bekend wordt waar een eventuele huldiging gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De gemeente is op dit moment aan het nagaan wat veilig is met het oog op de openbare orde. Zodra daar beter zicht op is, neemt Halsema een beslissing.

Halsema over een eventuele huldiging van Ajax:

AT5