Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Oproep Amsterdam aan supporters: steek woensdag géén vuurwerk af

6 mei 2019, 22.07 uur · Aangepast 7 mei 2019, 06.14 uur

De gemeente, het Openbaar Ministerie, de politie en Ajax doen een beroep op de supporters om woensdag voor, tijdens en na de halve finale tegen Tottenham Hotspur geen vuurwerk of fakkels af te steken. Een Entrada mag dit keer wel worden georganiseerd, maar vuurwerkloos en alléén op het Arenapark.

Komende woensdag speelt Ajax de laatste wedstrijd in de halve finale van de Champions League, thuis in de Arena tegen Tottenham Hotspur. Reden om voor Ajax en de driehoek, waar gemeente, politie en Openbaar Ministerie in zitten, een klemmende oproep te doen aan voetbalfans.

'Ajax maakt kans om voor het eerst sinds 1996 de finale van de Champions League te halen. De driehoek en Ajax willen er samen met de vele tienduizenden supporters alles aan doen om ervoor te zorgen dat woensdagavond een onvergetelijk voetbalfeest wordt', zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. 

De politie, OM en de gemeente benadrukken dat bezit en gebruik van vuurwerk verboden is. 'Het afsteken van vuurwerk is gevaarlijk en leidt in een grote menigte tot een onoverzichtelijke situatie.' Ook het dragen van bedekkende gezichtskleding is wettelijk niet toegestaan.

Lees ook: Amsterdamse driehoek: inzet waterwerpers was 'onbedoelde provocatie'

Waterkanonnen 
Op 10 april liep het voorafgaand aan de vorige thuiswedstrijd in de Champions League, toen tegen Juventus, uit de hand. Een grote groep Ajax-fans had zich verzameld op de Arenaboulevard. Ook toen had de politie laten weten dat het afsteken van vuurwerk verboden was. Toen er toch een paar fakkels werden aangestoken, trad de politie hard op en werden waterkanonnen ingezet. In de massa supporters stonden ook kinderen en mensen in rolstoelen.

Een stroom aan kritiek volgde en de autoriteiten gaven toe dat er fouten waren gemaakt en noemde het inzetten van de waterkanonnen een 'onbedoelde provocatie'. Ook werd er een onafhankelijk onderzoek ingesteld.

Entrada
In tegenstelling tot de vorige keer, wordt het houden van een Entrada dit keer niet verboden. De politie, gemeente en OM staan het organiseren van een Entrada toe, maar dan wel alleen op het Arenapark naast het stadion. Dus niet op de Arenaboulevard, waar het in april mis ging. 'En zonder vuurwerk dus', benadrukt de woordvoerder.