Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vuurwerk en getoeter voor ambtswoning burgemeester

7 mei 2019, 21.22 uur · Aangepast 7 mei 2019, 21.44 uur

Enkele tientallen boten hebben zich verzameld voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema als protest tegen de voorgestelde nieuwe vaarregels. De demonstranten willen met hun stilliggende boten de Herengracht blokkeren. Hierbij steken ze vuurwerk af.

'Voor de gewone Amsterdammer is straks geen plek meer op de gracht', stelt Stichting Pleziervaart. Daarom verzamelen tientallen boten vanaf 19.00 uur voor de ambtswoning aan de Herengracht. 'Het doel is een statement naar de gemeente maken, als liefhebbers van Amsterdam, grachtengenieters met boten.'

Vuurwerk
Tijdens het protest wordt er vanaf de boten vuurwerk afgestoken en er wordt hard getoeterd. Ook zijn er spandoeken opgehangen met teksten als 'Niet verbieden maar handhaven'. Het zijn voornamelijk kleine pleziervaartuigen die aan de demonstratie meedoen. 

In de raad wordt morgen gestemd over de nieuwe regels voor pleziervaart. Er wordt onder andere gepleit voor een maximum van twaalf personen op een boot en een vaarverbod tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Dit zou volgens politieke partijen de overlast verminderen, maar booteigenaren zijn van mening dat dit 'de vrijheid van individuen en de pleziervaart inperkt'. 

Overlast
Dat pleziervaart voor overlast kan zorgen bij buurtbewoners begrijpen de demonstranten ook wel. 'Studenten met zestig man op een boot met boxen aan, maakt veel herrie. Dat is vervelend, daar zijn wij ook geen voorstander van. Dat moet gehandhaafd worden. Als er op de A6 te hard wordt gereden ga je de A6 ook niet dichtgooien, dan ga je handhaven', zegt een van hen. Een andere booteigenaar sluit daar bij aan. 'Met deze demonstratie willen we aantonen dat wij ook met een leuke groep buiten kunnen varen zonder muziek.'

Lees ook: Petitie tegen strengere regels pleziervaart ruim 10.000 keer getekend