Start van hoofdcontent

112

nl

Verdachte van brute woningoverval op hoogbejaarde vrouw gezocht

8 mei 2019, 12.38 uur · Aangepast 8 mei 2019, 14.34 uur

De politie is op zoek naar een man van een jaar of 20 die betrokken is bij een roofoverval op een hoogbejaarde vrouw van 93 jaar. Dit gebeurde op 10 december in de woning van het slachtoffer aan de Petmolen in Noord. De verdachte deed dat samen met een destijds 16-jarige jongen. Die laatste is aangehouden nadat hij zichzelf heeft gemeld bij de politie. Hij is inmiddels veroordeeld en zit vast. 

Op maandagavond 10 december staat de vrouw in de keuken van haar woning als zij iemand voor de deur hoort. Ze opent de deur nooit voor onbekenden en wil met een extra beveiligingsklem de deur op een kier zetten. Om dat te kunnen doen, moet de deur echter een klein stukje geopend worden. De mannen lijken hier bekend mee te zijn want ze duwen de deur op dat moment meteen open.  
 
Eenmaal binnen krijgt het slachtoffer een duw. Ze komt ten val en wordt daarna in de gaten gehouden door een van de mannen. De andere man loopt doorzoekend door het huis. De vrouw probeert nog hulp in te schakelen door op de verwarming te slaan. Dat lijkt geholpen te hebben want de overvallers gingen er daarna zonder buit vandoor. 
 
Zes maanden jeugddetentie
Bij de overval zijn dus twee jonge mannen betrokken geweest. Een inmiddels 17-jarige Amsterdammer heeft zich bij de politie gemeld en is aangehouden en veroordeeld. Hij kreeg zes maanden jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. 'Daarnaast moet hij zich de komende twee jaar aan enkele voorwaarden houden. Zo heeft hij onder andere een avondklok en een contact- en locatieverbod met het slachtoffer gekregen', aldus een persofficier van justitie in het AT5 programma Bureau 020. 
 
Signalement
De recherche is op zoek naar de tweede verdachte. Het is een ongeveer 20-jarige man tussen de 1.60 en 1.70 meter lang. Hij spreekt Nederlands, droeg tijdens de inbraak een grijze jas en een zwarte trainingsbroek met witte strepen.