Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente onderzoekt kosten vrouwvriendelijke openbare toiletten

9 mei 2019, 08.20 uur · Aangepast 9 mei 2019, 10.06 uur

Het stadsbestuur gaat onderzoeken hoe veel het zou kosten om de plaskrullen in de stad te vervangen. Nieuwe openbare toiletten zouden bruikbaar moeten zijn voor zowel mannen als vrouwen.

Het begon allemaal bij Geerte Piening, die een boete voor wildplassen aanvocht bij de rechter. Volgens haar was het niet eerlijk dat Amsterdam nauwelijks openbare toiletten voor vrouwen heeft. Slechts twee toiletten zijn toegankelijk voor vrouwen, tegenover 45 urinoirs die alleen mannen kunnen gebruiken. 

Lees ook: Geerte vindt boete wildplassen oneerlijk: 'Te weinig openbare toiletten voor vrouwen'

De rechter stelde echter dat zij prima gebruik had kunnen maken van een van de urinoirs en gaf haar daarmee ongelijk. Desondanks kwam er wel een discussie over het gebrek aan vrouwvriendelijke toiletten in Amsterdam. Amsterdamse vrouwen organiseerde zelfs een 'wildplasactie'. De gemeente gaf de vrouwen uiteindelijk wél gelijk.

Lees ook: Gemeente oneens met rechter: 'Vrouwen kunnen niet plassen in urinoir'

Op verzoek van de gehele gemeenteraad gaat de gemeente nu onderzoeken wat het kost om de ruim dertig plaskrullen te vervangen voor toiletten die voor iedereen toegankelijk zijn. Ook wordt gekeken of de tijdelijke Dixi's die in de zomermaanden in de Amsterdamse parken staan, vervangen kunnen worden door permanente toilethuisjes. 

Lees ook: Is het dit jaar dan zover: komen er meer openbare toiletten in de stad?