Start van hoofdcontent

112

nl

Ook 4 en 5 Mei Comité doet aangifte van vernieling bloemstuk Pink Nieuw-West

10 mei 2019, 08.15 uur · Aangepast 10 mei 2019, 11.54 uur

In navolging van Pink Nieuw-West heeft ook het 4 en 5 Mei Comité Osdorp aangifte gedaan van de vernieling van een bloemstuk dat was gelegd tijdens de dodenherdenking aan de Sloterplas.

Net als Pink Nieuw-West denkt ook het comité dat het vernielen van de roze krans een doelbewuste actie was. 'Vrijheid is kwetsbaar, met name voor minderheden en nooit vanzelfsprekend. We moeten die vrijheid vieren, we moeten haar onderhouden en haar beschermen. We moeten er voor strijden als ze wordt aangevallen.'  

Lees ook: Pink Nieuw-West doet aangifte van vernieling bloemstuk dodenherdenking

De vernieling van het bloemstuk was niet het enige incident dit weekend in Nieuw-West. Tijdens de optocht naar het monument aan de Haarlemmerweg in Slotermeer is door een aantal jongens vanuit een auto 'Allahu akbar' geroepen. Het 4 en 5 Mei Comité Haarlemmerweg noemt deze actie 'respectloos en dreigend.' Ook dit comité wilde aangifte doen, maar kreeg bij de politie te horen dat hier geen strafrechtelijke gronden voor zouden zijn. 

Waarom geen aangifte
Het CDA heeft ook vragen gesteld aan burgemeester Halsema over de incidenten. Zij vragen of de vernieling van het bloemstuk verder wordt onderzocht. Daarnaast wil lijsttrekker Diederik Boomsma weten waarom er geen aangifte kon worden gedaan voor het roepen van 'Allahu akbar' vanuit een auto.