Ajax officieus landskampioen na zege op Utrecht en nederlaag van PSV

12 mei 2019, 15.05 uur · Aangepast 13 mei 2019, 07.46 uur

Ajax is officieus landskampioen. In de Johan Cruijff Arena werd de zure nasmaak van woensdag weggespoeld. FC Utrecht werd met 4-1 verslagen, maar nog beter nieuws was dat titelconcurrent PSV met 1-0 verloor in Alkmaar.

Ajax staat nu drie punten voor op PSV, heeft een veel beter doelsaldo, dus is de landstitel binnenhalen een formaliteit woensdag. Het doelsaldo van Ajax is +84 en PSV +70 dus alleen als Ajax met bijvoorbeeld 1-0 van De Graafschap verliest en PSV met 14-0 van Heracles wint gaat het mis. De titel is binnen dus!

39 seconden
Bijna de 34e landstitel dus. Al zag dat er na 1 minuut spelen wel even anders uit, want Utrecht wist vrijwel direct vanaf de aftrap te scoren. Uiteindelijk won de ploeg van Erik ten Hag vrij makkelijk met 4-1. Na een dramatische start dus, want voor je een keer met je ogen kon knipperen lag de bal er al in. Utrecht-aanvaller Othman Boussaid ontsnapte op links en kon hem simpel binnen schuiven: 0-1 na slechts 39 seconden.

Huntelaar
Ajax herpakte zich meteen. Al snel had Tadic een grote kans, maar die ging voorlangs. En na 14 (!) minuten was het gelukkig al raak want na een mooie aanval schoot Klaas-Jan Huntelaar een voorzet van Donny van de Beek binnen. In de 24e minuut wist doelman Jensen een mooie vrije trap van Ziyech nog net uit het doel te tikken. En vlak voor rust kwam de verlossende tweede treffer, Van de Beek kopte een voorzet van Tadic keihard binnen. AZ - PSV stond met rust nog 0-0.

Juichen voor AZ
Vlak na rust kon het Ajax-publiek weer juichen, niet voor een doelpunt van Ajax, maar voor Guus Til die voor AZ tegen PSV scoorde. Ondertussen bleef het 'veel te spannend hier' volgens een supporter in de Johan Cruijff Arena die naar AT5 appte. Een gelijkspel zou veel plezier verpesten maar toch speelde Ajax vol op de aanval. Na een uur kreeg Van de Beek een grote kopkans. Maar een kwartier voor tijd kwam de echte verlossing, topscoorder Tadic maakte de derde. Drie minuten later maakte hij zijn tweede vanaf de strafschopstip nadat Ziyech was gevloerd. Vanaf dat moment was het feest in de Arena, groot feest.

Kampioenswedstrijd
Woensdag dus de kampioenswedstrijd tegen De Graafschap, PSV speelt thuis tegen Heracles. De wedstrijden beginnen om half acht en als Ajax kampioen is geworden gaat AT5 live op tv, Facebook en de website. We staan dan met ploegen op het Leidseplein, in de Westerunie en natuurlijk in Doetinchem.