Start van hoofdcontent

Stad

nl

Airbnb: 'Verhoog de hogere toeristenbelasting in binnenstad'

13 mei 2019, 06.00 uur · Aangepast 13 mei 2019, 10.00 uur

Woningverhuursite Airbnb stelt aan de gemeente voor om de toeristenbelasting in het centrum te verhogen.

De belastingverhoging moet als het aan Airbnb ligt voor alle soorten toeristische overnachtingen gelden, dus ook voor gewone hotels en bed and breakfast-locaties. 'Dit verlaagt de druk op het centrum, sluit aan bij de wens van het college van Amsterdam om toerisme beter te spreiden over de stad, en helpt de gemeente om meer inkomsten uit toerisme te vergaren', laat het bedrijf weten.

Lees ook: 60 dagen verhuren via Airbnb nog steeds mogelijk ondanks nieuwe regels

25 miljoen
De woningverhuursite zegt zelf sinds 2015 ongeveer 25 miljoen euro aan toeristenbelasting te hebben afgedragen aan de gemeente Amsterdam. Wereldwijd werd er aan verschillende gemeentes in totaal 1 miljard euro afgedragen. 

Hoewel Airbnb niet over de besteding van belastinggelden gaat vindt het bedrijf dat Amsterdammers mee zouden moeten kunnen praten over de besteding van de binnengekomen toeristenbelasting. 'Met deze voorstellen stijgen de inkomsten voor de stad, wordt toerisme beter verspreid en worden bewoners beter betrokken bij het toerismebeleid', zegt Pieter Guldemond, Public Policy Manager bij Airbnb in Nederland. 

Lees ook: Wethouder Ivens dreigt met juridische stappen tegen vakantieverhuursites

Gesprekken mislukt
Airbnb zat eerder met de gemeente aan tafel, omdat de gemeente wilde dat het bedrijf de Amsterdamse regels voor vakantieverhuur zou naleven. Het grootste struikelblok was de maximale verhuurtermijn van dertig dagen. Die gesprekken mislukten toen

Containers
Het stadsbestuur liet later weten Airbnb uit een belangrijk adviesorgaan te willen zetten. Dit omdat de woningverhuursite volgens de gemeente consequent weigert iets te doen aan de aanpak van illegale verhuur in de stad. Gisteren bleek bijvoorbeeld dat het mogelijk is om toeristen overnachtingen aan te bieden in zeecontainers. Op twee plekken in de stad had de verhuurder containers neergezet waar toeristen de nacht hebben doorgebracht. een van die containers is gisteren weggehaald door de gemeente.

Lees ook: Zeecontainers als illegaal hotel verhuurd via Airbnb: 'Heel brutaal'