Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Vroeg tijdstip huldiging Ajax moet minder bezoekers naar Museumplein trekken

13 mei 2019, 16.19 uur · Aangepast 13 mei 2019, 19.16 uur

Door Ajax donderdag al om 16.00 uur te huldigen op het Museumplein, hopen de gemeente, politie en Openbaar Ministerie minder bezoekers te trekken. Zo moet de veiligheid van bezoekers geen gevaar lopen en de openbare orde beheersbaar blijven.

Dat valt op te maken uit antwoorden van de gemeente na vragen van AT5. Het programma start om 16.00 uur, waarna de daadwerkelijke huldiging van de spelers en de staf rond 16.30 uur zal plaatsvinden. Het evenement eindigt een uur later, om 17.30 uur. 

Als Ajax woensdag kampioen van de Eredivisie wordt, zal de huldiging sinds lange tijd weer op het Museumplein zijn. De gemeente, politie en Openbaar Ministerie vinden dat Ajax die midden in de stad verdient. 'Het Museumplein is de mooiste locatie voor de huldiging van het beste voetbalelftal van Nederland.' Op het gekozen tijdstip is een storm van kritiek gekomen. Veel supporters vrezen er niet bij te kunnen zijn door hun werk of de eindexamens.

Beperkte capaciteit
Omdat het Museumplein een beperkte capaciteit heeft, heeft de driehoek besloten de huldiging niet in de avond, maar al in de middag te organiseren. 'Uit ervaring weten we dat een huldiging in de avond enorme bezoekersaantallen trekt. De driehoek heeft daarom besloten dat de huldiging, vanwege de openbare orde en de veiligheid van de bezoekers, om 16.00 uur begint', laat de gemeente weten.

Lees ook: Huldiging Ajax vindt donderdagmiddag plaats op Museumplein

De laatste keer dat Ajax op het Museumplein werd gehuldigd, was in 2011. Toen dreigde het uit de hand te lopen en moest de ME charges uitvoeren. Sindsdien werd een huldiging van Ajax verplaatst naar het Arenapark. 

Deur weer open
Wel werd de Europa League-finale in 2017 live op het Museumplein op grote schermen getoond. Toen kwamen meer dan 100.000 supporters. Hoewel de politie tijdens de viewing opriep om niet naar Amsterdam af te reizen omdat het Museumplein vol stond, concludeerde de gemeente na afloop dat de drukte beheersbaar was. Dat heeft de deur geopend om een huldiging weer naar het Museumplein te verplaatsen. 

Lees ook: Omwonenden Museumplein willen absoluut geen huldiging Ajax, ondernemers wel

Die beslissing, om een huldiging weer in de stad te organiseren, werd aanvankelijk met gejuich ontvangen door veel Ajaxfans. Maar later kwam op het gekozen tijdstip van 16.00 uur veel kritiek