Stad

Lage vaccinatiegraad mazelen zorgt voor slechtere notering kinderrechtenindex

14 mei 2019, 08.51 uur · Aangepast 14 mei 2019, 09.24 uur · Foto: flickr.com / KOMUnews

Whatsapp

De lage vaccinatiegraad tegen de mazelen zorgt ervoor dat Nederland lager scoort op een internationale kinderrechten-index. Nederland handhaaft zich wel op de zesde plaats van de KidsRights Index, een internationale graadmeter voor hoe het gesteld is met de rechten van het kind. De lijst wordt vandaag gepresenteerd door de organisatie KidsRights en de Erasmus Universiteit

In de afgelopen jaren zakte de vaccinatiegraad in ons land tot 92,9 procent en dat is ruim onder de volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kritieke grens van 95 procent. Omdat Nederland gebonden is aan het VN-Kinderrechtenverdrag, zal er voor het vijfde jaar op rij een schriftelijke verantwoording afgelegd moeten worden over de lage vaccinatiegraad.

'Inenting verplichten'
'Op basis van de vaccinatiegraad lijkt het mij onontkoombaar de mazeleninenting te verplichten om een uitbraak te voorkomen. Het kan niet zo zijn dat niet-ingeënte kinderen anderen in gevaar brengen', zegt de voorzitter van Kidsrights en voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert.

Lees ook: Zorgen over lage Amsterdamse opkomst voor prik tegen meningokokken

Hoewel Nederland zich handhaaft op de zesde plaats in de lijst, is de score wel lager dan vorig jaar. Naast de vaccinatiegraad is armoede nog steeds een probleem. In Nederland leven zo'n 280.000 kinderen onder de armoedegrens.

KidsRights Index
De top vijf van de KidsRights Index bestaat uit IJsland (nummer 1), Portugal, Zwitserland, Finland en Duitsland. De landen waar het het slechtst gesteld is met de kinderrechten zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, Tsjaad, Sierra Leone en hekkensluiter Afghanistan.

Lees ook: Tweede Kamer: 'Crèche moet niet-gevaccineerd kind kunnen weigeren'

Whatsapp