Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Buurten rondom Museumplein verkeersluw gemaakt voor huldiging Ajax

14 mei 2019, 14.23 uur · Aangepast 14 mei 2019, 15.57 uur

Voor de huldiging van Ajax op het Museumplein donderdag, worden ingrijpende maatregelen genomen. Bezoekers worden gecontroleerd en straten rondom het plein verkeersluw gemaakt. Ook reizigers in het openbaar vervoer kunnen hinder ondervinden.

De gemeente neemt flinke maatregelen voor autoverkeer, openbaar vervoer en voetgangers om overlast zoveel mogelijk te beperken. Dat is volgens de gemeente nodig om ongeregeldheden te voorkomen.

Zo worden gedurende de dag omliggende straten rondom het Museumplein verkeersluw gemaakt. Dat betekent dat er in principe geen gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten. Wel kunnen auto's en motoren uitrijden als de situatie het toelaat. 

Controle bij straten rondom Museumplein
De toegang tot straten rondom het plein wordt gecontroleerd. De Johannes Vermeerbuurt wordt vanaf 7 uur 's ochtends zelfs helemaal afgesloten voor publiek. Alleen bewoners en mensen die in het gebied werken, kunnen toegang krijgen als ze zich identificeren of als ze hun adresgegevens kunnen laten zien. 

Op de vier toegangsplekken tot het plein worden zogenoemde safety walls geplaatst (hoek Van Baerlestraat - Paulus Potterstraat, De Lairessestraat ter hoogte van Hondecoeterstraat, Van Baerlestraat ter hoogte van de Moreelsestraat en de Gabriel Metsustraat ter hoogte van het Johannes Vermeerplein). Bezoekers kunnen bij deze ingangen worden gefouilleerd. Ook kunnen de safety walls worden dichtgezet als het te druk op het plein wordt. 

Het Museumplein verlaten is de hele tijd mogelijk, benadrukt de gemeente. Wel moeten bewoners er rekening mee houden dat ze in de middag hun woning moeilijker kunnen bereiken.

Lees ook: Vroeg tijdstip huldiging Ajax moet minder bezoekers naar Museumplein trekken

Openbaar vervoer
Ook het openbaar vervoer zal hinder ondervinden. In verband met de op- en afbouw van het erepodium en de hekwerken is een deel van de Van Baerlestraat lange tijd afgesloten: tussen de Paulus Potterstraat en het Roelof Hartplein kan er vanaf woensdagnacht tot vrijdagochtend niks rijden.

Dat heeft gevolgen voor vier tramlijnen. De lijnen 3 en 12 rijden in die tijd niet. De lijnen 2 en 5 rijden via een omleiding. Ook de buslijnen rijden om. 

De huldiging begint om 16.00 uur en duurt tot 17.30. De gemeente wil het gebied 24 uur na afloop van de huldiging weer schoon hebben. Meer informatie over de maatregelen voor de huldiging, leest u hier

Lees ook: Lente arriveert net op tijd voor kampioensfeest