Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente ging toch niet de fout in met berekening WOZ-waardes erfpachtwoningen

14 mei 2019, 16.36 uur · Aangepast 14 mei 2019, 17.07 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De afdeling belastingen van de gemeente Amsterdam kan opgelucht ademhalen. De gemeente is toch niet de mist in gegaan met het berekenen van de WOZ-waarde van woningen op erfpacht. Dat heeft het Gerechtshof vandaag bekendgemaakt.

Eerder oordeelde de rechtbank nog dat de gemeente een verkeerde berekening had gemaakt. Dat had grote gevolgen, huizenbezitters op erfpachtgrond betaalden mogelijk te veel onroerende zaakbelasting. Wethouder financiën Udo Kock kondigde daarop aan om alle WOZ-waardes van die woningen met 2 procent te verlagen. 

Lees ook: WOZ-waardes op alle erfpachtwoningen 2 procent omlaag

Succes
De gemeente ging tegelijkertijd in hoger beroep. Met succes, zo blijkt nu. Volgens het hof maakt de gemeente zorgvuldige, reële en goed verdedigbare keuzes in het berekenen van de erfpachtcorrecties. Het hof stelt dat kritiek op de keuzes zeker mogelijk en begrijpelijk is, maar dat de berekeningen deugdelijk zijn.

Wat dat betekent voor de 2 procent korting die wethouder Kock aankondigde en die dit jaar in moet gaan, is onduidelijk. De gemeente bestudeert de uitspraak nog.

Lees ook: Rechter: WOZ-waardes bij veel huizen verkeerd berekend

Inwoner
De berekeningen kwamen in opspraak nadat een bewoner op IJburg in beroep was gegaan over haar WOZ-waarde uit 2017. De waarde is berekend door naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen te kijken, daar een correctie op toe te passen en ook nog rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen.

Het hof bepaalde nu dat de berekeningen die de gemeente maakt, correct zijn.