Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Onderzoekers VU ontdekken groot datalek in chips die in bijna alle computers zitten

14 mei 2019, 19.35 uur · Aangepast 14 mei 2019, 20.00 uur

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben een groot lek ontdekt in chips van Intel, die in praktisch elke moderne computer zitten. Daardoor was het mogelijk om wachtwoorden en andere gevoelige informatie te lekken uit programma's. Inmiddels in het lek verholpen.

De onderzoekers van de VU ontdekten het lek vorig jaar al, maar brachten het niet naar buiten. Wel deelden ze hun ontdekking met Intel zodat het kon worden gerepareerd. Nu het Amerikaanse bedrijf een oplossing heeft gevonden, brengen de onderzoekers het lek naar buiten. 

Misbruik
Volgens de VU was er op een vrij eenvoudige manier misbruik te maken. Als je bijvoorbeeld thuis met je browsers een website bezocht met een advertentie met daarin een kwaadaardig Javascript-programma, konden je data al worden gestolen. 

Samen met software-leveranciers als Microsoft en Apple werd een serie maatregelen ontwikkeld die computergebruikers bescherming moet bieden. 

Prijs
Het is niet de eerste keer dat de onderzoeksgroep een groot lek heeft gevonden. Zo werden vorig jaar gevoeligheden in Android-toestellen ontdekt. En in 2016 en 2017 wonnen de onderzoekers een prestigieuze prijs voor hun onthullingen.