Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Voorjaarsnota gemeente: honderden miljoenen naar verwaarloosde infrastructuur

15 mei 2019, 09.00 uur · Aangepast 15 mei 2019, 10.02 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De komende jaren is er 300 miljoen euro nodig om de bruggen, kades en wegen in de stad aan te pakken. Ook gaat er meer geïnvesteerd worden in de jeugdzorg en in culturele projecten. Het Vereveningsfonds is voorlopig de financiële reddingsboei van het linkse college, al zullen ook de toeristen én de gemeente zelf op moeten draaien voor de ambitieuze plannen van de stad.

Dat blijkt uit de voorjaarsnota die vanochtend wordt gepresenteerd door wethouder financiën Udo Kock.

Wethouder Dijksma luidde eind vorig jaar al de noodklok over de erbarmelijke staat van de infrastructuur in de stad. Het onderhoud daarvan is door opeenvolgende stadsbesturen op zijn beloop gelaten. Nu wordt er dus een eerste prijskaartje van 289 miljoen euro gehangen aan de noodzakelijke herstelwerkzaamheden de komende jaren.

Dat is nog niet genoeg voor de aanpak van de problemen maar wel 'een betekenisvolle eerste stap'. Vanaf 2023 komt daar nog eens structureel 15 miljoen euro per jaar bij. Het geld zal ook worden gebruikt voor het behoud van groen en het herplanten van bomen.

'Financiële uitdagingen, ongewijzigde ambities'
De boeken kloppend maken was voor wethouder Kock dit voorjaar een lastige opgave, zeker omdat er meer kostenposten voor de stad zijn en de ambities van het linkse stadsbestuur onveranderd hoog zijn. 'Ik ben er trots op dat het dit college is gelukt met een sluitende en solide begroting te komen. Ondanks de grote financiële uitdagingen zijn onze ambities ongewijzigd', zegt Kock in het begeleidende persbericht.

Zo wordt er bijna 38 miljoen euro vrijgemaakt om de hoogste nood te lenigen in de jeugdzorg. De tekorten en de problemen lopen daar op sinds vier jaar geleden de jeugdzorg van de rijksoverheid naar de stad werd overgeheveld, maar dan met flink lagere budgetten voor de gemeentes.

Lees ook: Budget jeugdzorg regio vermoedelijk met tientallen miljoenen euro's overschreden

Verder trekt het college de komende vier jaar 20 miljoen euro uit om meer mensen met een uitkering naar werk te begeleiden en 41 miljoen euro voor een aantal culturele projecten: de renovatie van theater Meer en Vaart in Nieuw-West, de uitbreiding voor het uit zijn jasje gegroeide Amsterdam Museum en het oprichten van het nieuwe kennisinstituut aan de Zuidas, OBA Next.

Veiligheid
Ook burgemeester Halsema wordt tegemoet gekomen in haar wensenlijstje. Ze krijgt de komende twee jaar 8 miljoen euro per jaar voor de veiligheid van de stad, geld dat ze wil uitgeven aan bodycams voor handhavers en voor de aanpak van drugscriminaliteit en radicalisering. Verder is er geld nodig voor het opschonen van de binnenstad; volgend jaar kan Halsema 6 miljoen extra inzetten voor reiniging en de handhaving.

185 miljoen uit de spaarpot
Al dat geld moet ergens vandaan komen en in tijden van almaar stijgende grondprijzen kijkt de Stopera dan al snel likkebaardend naar het Vereveningsfonds. Maar liefst 185 miljoen euro komt er uit de grondspaarpot van de stad. Vorig jaar bij de presentatie van het coalitieakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en de SP werd ook al 150 miljoen euro uit het Vereveningsfonds vrijgespeeld om de stad te verduurzamen en aardgasvrij te maken.

De gemeente zet ook het mes in eigen vlees, door ‘slimmer en efficiënter’ te gaan werken moet er jaarlijks 50 miljoen euro bespaard gaan worden op de eigen organisatie. Qua personeel gaat het om een besparing van ten minste 100 fte. Verder wordt het duurder voor ondernemers om sommige vergunningen aan te vragen en moeten de gestegen parkeertarieven soelaas bieden.

Toerismeopbrengsten
De toeristenbranche moet op termijn jaarlijks 105 miljoen euro in het laatje brengen, ook daarvoor worden vandaag nieuwe plannen gepresenteerd. Voor iedere hotelovernachting betaal je straks - bovenop de dit jaar al verhoogde toeristenbelasting - een toeslag van 3 euro per nacht. Op een camping ben je wat dat betreft goedkoper uit; daar betaal je 1 euro extra per nacht.

Om praktische redenen geldt deze maatregel niet voor mensen die hun woning via platforms als Airbnb verhuren, daar zal de toeristenbelasting verhoogd worden van 7 procent nu naar 10 procent straks.

Lees ook: Bezoek aan de stad wordt duurder, maar hoe dan precies?

En dagjesmensen gaan straks ook meer betalen. De zogeheten vermakelijkheidsretributie voor mensen die in een rondvaartboot stappen of een stadstour maken, wordt 1,50 euro. Vanaf 2021 gaat die bovendien ook gelden voor bezoekers van betaalde festivals in de stad.

Amsterdam 750 jaar
Tot slot ook nog een leuk feestje voor Amsterdammers in het vooruitzicht: het 750-jarig bestaan van de stad in 2025. Daar wordt nu vast 3 miljoen euro voor uitgetrokken.