Stad

NL
V

Beveiligers Schiphol willen handschoenen bij fouilleren

16 mei 2019, 11.50 uur

Veel beveiligers op Schiphol maken zich zorgen over de onhygiënische en onveilige werksituatie op de luchthaven. Doordat zij vaak reizigers moeten fouilleren zonder handschoentjes te kunnen gebruiken, zijn zij bang voor besmettingen.

Dagelijks krijgen de beveiligers te maken met zweet, bloed, urine, ontlasting en open wonden. Met name bij passagiers die een lange vlucht achter de rug hebben, laat de hygiëne vaak te wensen over. Beveiligers krijgen onder andere te maken met reizigers die in hun broek hebben geplast. Toch fouilleren ze deze mensen nu vaak zonder handschoentjes te gebruiken. 

Klantvriendelijker
Dit heeft twee oorzaken. In de eerste plaats is er een afspraak gemaakt tussen Schiphol en de beveiligingsbedrijven dat er gefouilleerd moet worden zonder handschoentjes. Zo kunnen de beveiligers beter voelen en het zou klantvriendelijker zijn. Elke keer dat een beveiliger toch handschoentjes wil gebruiken, moet daar toestemming voor worden gevraagd. 

Daarnaast blijkt uit een enquête, gehouden door CNV Vakmensen onder beveiligers op Schiphol, dat er vaak geen handschoentjes voorradig zijn. 39 procent van de door de CNV ondervraagde medewerkers geeft aan dat er standaard te weinig handschoentjes zijn. Nog eens 30 procent zegt dat ze er vaker niet dan wél zijn. 

Meer wasbakken
Verder pleiten de beveiligers voor meer wasbakken in hun werkomgeving. De afgelopen periode zijn deze bakken op meerdere plekken verdwenen waardoor beveiligers nu ver moeten lopen om hun handen te kunnen wassen. Door de grote drukte op Schiphol is hier in de praktijk vaak geen tijd voor.